NOVO OBEĆANJE

Bandić: Žičara na Sljeme kreće u pogon na Silvestrovo 2018. godine

28.09.2017 u 11:27

Bionic
Reading

Deset godina i tri mjeseca. Toliko je prošlo otkako je žičara prestala voziti građane na Sljeme. I od tada traju obećanja da će se napraviti nova. Posljednje, dano na današnjoj Skupštini Grada Zagreba, glasi - u pogon će se pustiti na Silvestrovo 2018. godine

Obećanje je ponovno dao Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, najavivši da će s njim u kabini biti još devet ljudi, a pozvao je i zastupnika Mateja Mišića (SDP) da mu se pridruži.

Mišić je, naime, na aktualnom satu iznio kronologiju događaja i obećanja od 2007. godine, na što mu je Bandić odgovorio kako je trebalo osam godina i dvije Vlade RH da se usvoji Prostorni plan Parka prirode Medvednica.

'Procedura se mora poštivati, četiri su faze; prvu su fazu završili prije mjesec i pol, raspisali natječaj za opremu, natječaj za projektiranje je isto raspisan, a do konca godine će nabaviti sve papire da krene izvođenje radova. Sve skupa će koštati 35 milijuna eura. Zašto sve to skupa nije prije učinjeno, a nije se prije jer se nisam rodio prije i postao gradonačelnik. Ali vozit će se 31.12.2018. na Silvestrovo na Sljeme uoči utrke Svjetskog skijaškog kupa', kazao je Bandić.

Nova sljemenska žičara imat će ukupno 84 kabine dok je stara žičara imala 42. Nove će biti visoke 2,1 metar, a široke dva metra. U njih će maksimalno stati deset putnika koji će moći sjesti na dvije preklopne klupe.

Bit će prilagođene i osobama u invalidskim kolicima, a u njih će se moći smjestiti i nosila za unesrećene.

Žičara će se kretati šest metara u sekundi, a moći će prevesti 1500 putnika na sat. Gornja postaja žičare bit će na visini od 1030 metara.

Većim dijelom vozit će po trasi stare, a veće promjene vidljive su tek u donjem dijelu, gdje se trasa znatno produljuje do Gračanskog Dolja.