PONIŠTENA ODLUKA

Bandić zbog štandova za 'U ime obitelji' ponovno ide na sud

09.05.2016 u 14:45

Bionic
Reading

Vrhovni sud usvojio je žalbu Uskoka na presudu Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku, u slučaju 'štandovi' i predmet je vraćen prvostupanjskom sudu. Prema rješenju Vrhovnog suda, Uskokova žalba pokazala se osnovanom jer postoje bitne povrede kaznenog postupka

Podsjetimo, prvostupanjski sud u izreci je naveo da se postupak protiv Milana Bandića i drugih obustavlja zato što predmet optužbe nije kazneno djelo.

S Vrhovnog suda poručuju kako prvostupanjski sud svoje stanovište o nedostatku protupravnosti u postupcima okrivljenika ne temelji samo na činjeničnom opisu inkriminacije, kako to nalaže odredba na koju se poziva, nego isti zaključak donosi razmatrajući pojedine elemente činjeničnog opisa u svjetlu dokaza i materijala te podataka i propisa koji se nalaze u spisu, kao i uzimajući u obzir način na koji je Gradsko poglavarstvo ranije postupalo, čime se upušta u analizu i ocjenu dokaza.
'Zbog utvrđene bitne povrede postupka nije moguće ispitati pobijano rješenje po drugim u žalbi iznesenim osnovama, nego ga je trebalo ukinuti', stoji u rješenju Vrhovnog suda koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

U prvoj Uskokovoj optužnici Bandića se teretilo da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac pogodovao udruzi U ime obitelji i priskrbio joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući joj štandove na kojima su prikupljani potpisi za referendum.

Optužno vijeće sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Tanje Pavelin Borzić u srpnju prošle godine odbacilo je optužnicu jer je, po riječima Bandićeve obrane, utvrdilo da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

Ista je sutkinja vodila i vijeće koje je 30. ožujka i u drugom slučaju protiv Bandića, tzv. aferi Agram, kao nezakonite izdvojila sve tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke iz istrage. Zbog toga je odluka o osnovanosti najveće optužnice protiv zagrebačkog gradonačelnika odgođena dok Vrhovni sud ne zauzme stav o tome jesu li dokazi u slučaju Agram zakoniti ili nisu.