poboljšanje demografske slike

Bandić: Zagrebački model pronatalitetne politike preslikati na cijelu Hrvatsku

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.02.2018 15:13
  • Objavljeno 22.02.2018 u 15:13
Bandić: Zagrebački model pronatalitetne politike preslikati na cijelu Hrvatsku

Bandić: Zagrebački model pronatalitetne politike preslikati na cijelu Hrvatsku

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Stranka rada i solidarnosti - Bandić Milan 365 za poboljšanje demografske slike u Hrvatskoj predlaže da se zagrebački model pronatalitetne politike preslika na cijelu Hrvatske, odnosno donesu zakonske izmjene kojima bi se uvele porezne olakšice za roditelje odgajatelje i roditelje čija djeca primaju stipendije

'Zagreb ima gotov model i zagrebački model treba preslikati na cijelu Hrvatsku', poručio je zagrebački gradonačelnik i čelnik stranke Milan Bandić s konferencije za novinare, predstavljajući inicijativu za poboljšanje demografske slike u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako demografska slika Grada Zagreba u bitnome odudara od ostatka Hrvatske čemu svjedoči, primjerice, broj djece upisan u prvi razred osnovne škole koji je porastao sa 6.835 učenika u 2009./2010. na 8.200 učenika u 2017./2018. Tome su, kazao je Bandić, isključivi razlog sustavne mjere aktivne populacijske i demografske politike koje Zagreb provodi zadnjih osam godina.

Podsjetio je na osnivanje zasebnog gradskog ureda za demografiju, program opreme za novorođenčad za koji je u 2017. isplaćeno 78 milijuna kuna za preko 22 tisuće djece, subvencioniranje dječjih vrtića za što Zagreb godišnje izdvaja 839 milijun kuna, subvencioniranje produženog boravka s 44,5 milijuna kuna godišnje, izdvajanja za stipendije od 50 milijuna kuna godišnje.

Tu je, dodaje, i besplatan prijevoz za 12 tisuća učenika i studenata, što košta godišnje 20 milijuna kuna, te besplatni udžbenici za osnovnoškolce i srednjoškolce za što se izdvaja 40 milijuna kuna svake godine.

  • +12
  • +9

Milan Bandić o poboljšanju demografske slike u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Primanja roditelja odgajatelja osloboditi poreza i doprinosa

Kako bi se uspješni zagrebački model primijenio na cijelu državu, stranka predlaže zakonske izmjene kojima bi se primanja roditelja odgajatelja oslobodila od plaćanja poreza i doprinosa, stipendije izuzele iz poreznih olakšica, te povećali iznosi koje studenti mogu zaraditi preko student servisa.

Oslobađanjem od plaćanja doprinosa na neto iznos koji se isplaćuje pojedinom korisniku pomoći za roditelja odgajatelja mogla bi se, tvrde, proširiti baza korisnika ove demografske mjere te pridonijeti poboljšanju demografske slike.

Naime, kako je pojasnio Bandić, za novčanu pomoć za roditelja odgajatelja, koju u Zagrebu trenutno koristi 3.376 roditelja s troje ili više djece, u ovoj će godini biti potrebno oko 250 milijuna kuna, a od tog iznosa oko 100 milijuna kuna otići će na plaćanje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porez na dohodak i prirez.

Što se tiče stipendija i nagrada za izvrsnost učenicima, u stranci drže kako država ne bi trebala kažnjavati roditelje čija djeca ostvaruju natprosječne rezultate, te predlažu da se pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove ne uzimaju u obzir stipendije i nagrade.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!