MRAK TARITAŠ UPOZORAVA

Bandić troši na dizajn čaša, a 40 posto vode se gubi zbog zastarjelog sustava vodovoda

26.10.2018 u 14:16

Bionic
Reading

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a (Građansko-liberalnog saveza) i HSU-a (Hrvatske stranke umirovljenika) Anka Mrak-Taritaš u petak je kritizirala zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića zbog neefikasnog trošenja gradskog novca, posebno se osvrnuvši na polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna iz kojega se vidi da realizacija projekata koji se tiču komunalne infrastrukture iznosi samo 26,8 posto, dok je realizacija financiranja udruga čak 87,78 posto

Mrak-Taritaš ocijenila je na konferenciji za novinare uoči predstojeće sjednice zagrebačke Gradske skupštine kako je glavni razlog neefikasnog trošenja gradskog novca Bandićeva "politička utrka".

"Gradonačelniku je jako važno da isfinancira udruge i sve ostalo, jer na taj način veže uz sebe, ne samo zastupnike u Gradskoj skupštini i pojedine stranke, nego i zastupnike u Saboru. Time šalje poruku premijeru Plenkoviću, a ono što je uloga gradonačelnika - komunalno opremljeni standard naših građana, realizira s nekih 26 posto" rekla je Mrak-Taritaš dodavši kako to pokazuje što je zapravo Bandiću važno.

Iz točke o polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna izdvojila je obnovu žičare podsjetivši kako priča o obnovi žičare traje već jedanaest godina, a neće biti gotova ni iduće godine iako je za to kroz rebalans proračuna osigurano 90 milijuna kuna.

Osim toga, za dozvole i analize za izgradnju garaže ispod srednjoškolskog igrališta u trinaest je godina potrošeno 7,5 milijuna kuna, no iz izvješća o proračunu vidljivo je da se analize i dalje izvode. 

Mrak-Taritaš kritizirala je i nedovoljno financiranje gradskih objekata iz fondova Europske Unije, jer je 39 objekata financirano iz gradskog proračuna, a samo pet će ih biti financirano sredstvima iz EU fondova. Usporedila je Zagreb i Rijeku gdje, kazala je, niti jedan takav objekt nije financiran iz gradskog proračuna.

"Kad financirate nešto iz fondova Europske Unije, onda su jasni hodogrami, jasne su procedure i ne možete tu onda pogodovati i dati posao svom kumu, prijatelju, prijateljevom prijatelju, od susjede malom... nego su apsolutno jasne procedure", rekla je Mrak–Taritaš. 

Zastupnica GLAS-a Sonja König prozvala je gradsku upravu za nelogično i neracionalno trošenje gradskog novca podsjetivši na nedavni natječaj vrijedan 1,6 milijuna kuna, koji je gradonačelnik raspisao za dizajn čaša, bokala i posuda za vodu, koji će reklamirati korištenje zagrebačke vode. 

"U isto vrijeme, 40 posto vode se svakodnevno gubi radi zastarjelih instalacija i vodoopskrbrnog sustava. Vidimo da za čaše, za fontane, spomenike očito ima novaca, dok za sustav kanalizacije i odvodnje nema, jer u 21. stoljeću u glavnom gradu Zagrebu 30.000 ljudi još uvijek nije spojeno na kanalizaciju", poručila je König.