hdz protiv promjena statuta

Bandić: Tko me imalo pozna, zna da ja ne kupujem glasove

  • Autor: A. Ž. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.03.2017 14:34
  • Objavljeno 20.03.2017 u 13:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak da sa dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja će se održati u utorak, 21. ožujka, neće povući svog prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba, kojim bi nacionalne manjine dobile svoje zastupnike u Gradskoj skupštini. HDZ neće i ne može podržati taj prijedlog, izjavio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić ocijenivši ga kao predizbornu manipulaciju nacionalnim manjinama

Bandić predlaže da se promjenom Statuta propiše pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina, tako da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika.

Zasad se većina gradskih zastupnika, bez obzira na stranačku pripadnost, tome protivi jer smatra da Bandić samo želi svojoj listi osigurati dodatne zastupnike te upozorava da će se time produbiti jaz između većinskog hrvatskog naroda i manjina, no Bandić tvrdi da je njegov prijedlog 'civilizacijski doseg'.

'Tko me imalo pozna, zna da ja ne kupujem glasove, jer ja sam gradonačelnik svih Zagrepčana već 17 godina i ne dijelim ljude', poručio je Bandić na konferenciji za novinare na temu 'Akti gradonačelnika". 

'Ako bude konsenzusa i ljudi budu to htjeli, mi ćemo to napraviti, a ako ne, onda se neće napraviti, ja ću biti malo tužan, ali neću se ubiti zbog toga', rekao je. 

Govoreći o najavljenom pripajanju Koncertne direkcije Zagreb Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Bandić je ustvrdio da je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić dogovorio projekt spajanja s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Spajanjem bi se trebala provesti racionalizacija i osigurati efikasnost vođenja tih dviju institucija, kaže Bandić i pritom demantira optužbe kako i to radi u predizborne svrhe. 'Prije je bilo otpora iz Lisinskog, pa nismo mogli na to utjecati, a sada se i ravnatelj Lisinskog slaže, pa ćemo to napraviti. Osim toga, oni su pod istim krovom i isti je posao', rekao je Bandić. 

'Radit će isti ljudi, samo će biti bolje. To je u biti sinergija struke i kompetencije', dodao je zagrebački gradonačelnik.

HDZ neće podržati predložene promjene Statuta Grada Zagreba

HDZ neće i ne može podržati gradonačelnikov prijedlog izmjena Statuta Grada Zagreb prema kojem bi neke nacionalne manjine imale zajamčene fiksne kvote u Gradskoj skupštini, izjavio je u ponedjeljak predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić ocijenivši ga kao predizbornu manipulaciju nacionalnim manjinama

To je grubo iskorištavanje nacionalnih manjina kao poluge za dodatne glasove i držimo da je to loša poruka prema nacionalnim manjinama u Zagrebu od strane predlagatelja statutarnih promjena. Vidi se da zagrebački gradonačelnik ne štedi nikoga, ustvrdio je Mikulić.

Dodao je da je na nacionalnoj razini to pitanje riješeno Ustavom, a da se na lokalnoj razini traži konsenzus o jačem uključivanju nacionalnih manjina u javno politički život Zagreba.

Mikulić je podsjetio da je upravo HDZ tražio povećanje proračunskih sredstava za nacionalne manjine kako bi bila veća od onih koje je prethodnom predložio gradonačelnik, odnosno gradska uprava. Na taj se način pokazuje kako se stvarno pridonosi jačanju i prepoznatljivosti nacionalnih manjina u društvu. HDZ neće podržati gradonačelnikov prijedlog i trgovanje glasovima nacionalnh manjina odnosno mjestima u Skupštini. HDZ neće podržati ni jednu takvu predizbornu manipulaciju i neće sudjelovati u trgovini mjestima u Gradskoj skupštini na račun potencijalnih glasova.

O tom se prijedlogu moglo razgovarati daleko prije lokalnih izbora ili nakon njih, smatra Mikulić i podsjeća kako u Zagrebu postoje mnoge manjine kojih se gradonačelnik nije ni sjetio.

Prema tom prijedlogu u Gradskoj skupštini srpska nacionalna manjina imala bi tri zajamčena mjesta, bošnjačka dva, i jedno albanska nacionalna manjina.

Gdje je Prgomet?

Upitan o smanjenju prireza, Mikulić je rekao kako je to vrlo zahtjevan posao koji bi trebalo odraditi u iduće četiri godine, 'jer je zagrebački prirez najviši u Hrvatskoj i mora se smanjiti'. Iz Gradske uprave tvrde da se proračun puno bolje puni, pa onda smanjimo prirez i omogućimo da to građani osjete na svojim primanjima.

Na upit hoće li podržati takav SDP-ov prijedlog, Mikulić je odgovorio kako HDZ podržava svaki prijedog koji ide u korist građana, ali da će oni imati svoj vlastiti koji će drugi podržati.

Odgovarajući na pitanje gdje je HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet, Mikulić je rekao kako radi na dogovorima oko nastupa na lokalnim izborima i da vjeruju u njegovu pobjedu te da će HDZ učiniti sve da tako i bude.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!