gup

Bandić: Svim pravnim sredstvima protiv arbitriranja Ministarstva graditeljstva o Zagrebu

10.07.2019 u 12:10

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u utorak da neće odustati od izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) poručivši kako će se svim pravnim sredstvima boriti protiv toga da Ministarstvo graditeljstva može arbitrirati o Zagrebu

'Mene ništa ne smeta, a najmanje me smeta poštivanje zakona. Ja zakon poštujem i da ga ne poštujem ne bi dobio šest mandata', rekao je Bandić na aktualnom satu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini odgovarajući na upit Renata Peteka (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) smeta li ga što za izmjene GUP-a treba dobiti suglasnost Ministarstva graditeljstva. Dodao je kako će učiniti sve što to ministarstvo zahtjeva od resornih gradskih ureda.

No, rekao je Bandić, smeta ga 'laž i političko arbitriranje' te se upitao zašto Zagreb jedini od kontinentalnih gradova ima taj 'ziherung' i arbitrarnu odluku ministarstva kada je Zagreb u pitanju.

Poručio je da će se svim pravnim sredstvima boriti da to sruši i ukine, jer se na taj način kažnjava Zagreb da ne može samostalno raspolagati svojim glavnim resursom - prostorom.

'Grad Zagreb nije ničije 13 prase i neće to biti. Svim pravnim sredstvima ću se boriti da to dokažem', rekao je Bandić i poručio kako ga u izmjenama GUP-a neće zaustaviti niti 'bubnjarska demokracija', aludirajući na prosvjed koji su neke udruge organizirale uoči sjednice Skupštine.

'To je istih 30 ljudi koje imate na facebooku i šetaju po gradu od Cvjetnog do Hipodroma i Gradske skupštine"' kazao je Bandić istaknuvši kako mu 'time daju snage da ne odustane već napravi zagrebački Manhattan i kongresni centar, redizajnira Zagrebački velesajam i sl.'

  • +20
Bez GUP-a na dnevnom redu počela je 25. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je zahtjevima za stankom klubova SDP-a, GLAS-a i Lijevog bloka zbog konzultacija oko dnevnog reda.

Zastupnici su većinom glasova odbili zahtjev Lijevog bloka da se u hitni postupak stavi točka dnevnog reda vezana uz izvješće o realizaciji projekta 'Grad u gradu'.