sad je sve jasnije

Bandić skrivao ugovor, koji je potpisao s bogatim Arapima usred pustinje, kao zmija noge; evo što u njemu stoji

23.08.2019 u 20:32

Bionic
Reading

Dva mjeseca inzistiranja na tome da javnosti objavi ugovor potpisan a arapskim investitorima oko mega projekta Zagreb na Savi ili zagrebačkog Manhattan, rezultiralo je plodom. Famozni memorandum potpisan s tvrtkom Eagle Hills dan je na uvid ekipi Potrage RTL-a

Ekipa Potrage taj ugovor nije smijela snimati niti dobiti njegovu kopiju. Na uvid su ga dobili pod budnim nadzorom Bandićeve pročelnice Mirke Jozić i odvjetnice.

Dokument je na 22 stranice i u njemu se u 20 članaka uređuju odnosi između Grada Zagreba i Eagle Hillsa. Zagreb je sklopio dogovor o povjerljivosti s investitorom pa tako taj dokument dosad nije vidio nitko, čak niti gradski zastupnici.

'Članak 5.2 Partner, (Grad Zagreb), je dužan o svom trošku osigurati sljedeće:

a) vlasnički list s upisnim pravom na ime Ciljnog društva

b) definirati prostorno-planske preduvjete

c) preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta. Eagle Hills sukladno posebnim propisima može prema potrebi inicirati promjenu Glavnog plana.

Za provedbu predložene transakcije moraju biti ispunjene obveze Partnera (Grada Zagreba)

a) navedene u stavku 5.2, u roku od osam mjeseci od potpisivanja ovog memoranduma s mogućnošću produženja roka na još šest mjeseci koji ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje

b) navedene u stavku 5.2 regulirat će se posebnim ugovorom u kojem će se odrediti detaljni rokovi', piše u Memorandumu, javlja RTL.

  • +3
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Iako su  u Gradu uvjeravali da je potpisani Memorandum neobvezujući, u spomenutih osam mjeseci bilo bi poželjno progurati novi GUP i pripremiti teren za osnivanje Ciljne tvrtke koja će upravljati projektom. To objašnjava činjenicu da Milan Bandić, otkad se u ožujku vratio iz Dubaija, forsira ubrzano donošenje novog GUP-a.

'Hipodrom se seli, kao i igralište Lokomotive, ruši se Velesajam, ravna sa zemljom i radimo Grad u gradu, Zagreb City ili Manhattan, kao što smo rekli', rekao je 20. ožujka, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Ambiciozni projekt, doznalo se, trebao bi graditi Eagle Hills, koji je grad odabrao za investitora nakon javnog poziva u trajanju od samo 15 dana. Milan Bandić iz Dubaija se vratio očaran bogatstvom Muhameda Alabara, vlasnika tvrtke Eagle Hills.

'Imao sam čast otići 60 kilometara u pustinju k najbogatijem čovjeku Dubaija koji je 'težak' 6,5 milijardi tisuća dolara, ponovit ću: šest i pol milijardi tisuća dolara. Znate li vi koje su to pare?!', rekao je Bandić.