VELIKI PROPUST NA ŠTETU ZAGREPČANA

Bandić se uživio u kampanju pa zaboravio na jako bitnu stvar

31.08.2016 u 20:17

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je iskorjenjivanje ambrozije u Zagrebu. I sam će je, kaže, čupati ako treba, suosjećajući s više od 100 tisuća alergičara u Zagrebu. No, Bandić očito ne zna ili ne želi znati da im time radi medvjeđu uslugu. Ambrozija se uklanja prije cvata. Ako je se uklanja sada, postiže se suprotan efekt

Iako stručnjaci godinama trube da se ambrozija uklanja prije nego što procvjeta jer tada otpušta pelud, Bandić se sjetio da bi u borbu s tim dosadnim korovom čija peludna zrnca su izuzetno jaki alergeni trebalo krenuti baš sada, kad je koncentracija peludi ambrozije u zraku na samom vrhuncu.

Kazne za 'vlasnike' ambrozije

Novčanom kaznom od 500 do 1.000 kuna kaznit će se fizička osoba. Od 1.200 do 2.500 kuna za neuništavanje ambrozije kaznit će se fizička osoba - obrtnik. Dok će pravna osoba platiti kaznu u visini od 2.000 do 7.000 tisuća kuna.

'To je ključan problem, moramo na to adekvatnije odgovoriti, a na to dosad nismo dobro odgovorili. U sljedećih 35 dana uklonit ćemo i posljednju ambroziju. U Zagrebu ima oko 100.000 ljudi koji su alergični. Prekosutra ću ja osobno čupati ambroziju. Zbog naših sugrađana, ja kao gradonačelnik, to ću riješiti. Krećemo u akciju u četvrtak, naći ćemo novca da to riješimo', kazao je u utorak.

Ove vatrogasne mjere neće postići baš ništa. Naime, najveća koncentracija peludi ambrozije u zraku je od sredine kolovoza do sredine rujna. Ako se ambrozija čupa u ovo doba dolazi do pojačanog ispuštanja peludi. Tako da je idealno vrijeme za uklanjanje ovog korova kojeg je Zagreb prepun početkom ljeta.

Iako su ranijih godina u gradu postojali javni radovi na uklanjanju ambrozije te su nezaposleni imali prigodu zaraditi dnevnicu, a u tu se svrhu angažiralo i osobe na odsluženju zatvorske kazne, novca u gradskoj kasi za to očito nema.
Izborna kampanja je skupa, a tek fontane!