OTVORENO PISMO

Bandić podržao 'pravednu borbu koalicije HDZ BiH - HDZ 1990.'

  • Autor: I.E.M.
  • Zadnja izmjena 04.04.2011 15:09
  • Objavljeno 04.04.2011 u 13:13
Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši SDP-ovac i rođeni Hercegovac, oglasio se o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. U otvorenom pismu hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj javnosti Bandić je - predstavivši se kao 'hrvatski sin BiH i osvjedočeni prijatelj te države i čovjek kojemu je stalo do poštenja i pravednosti' - osudio 'političku uskogrudnost' SDP-a BiH i njihovih partnera te dao potporu koaliciji HDZ BiH i HDZ 1990. da ustraje, istaknuo je, 'u pravednoj borbi'

U nastavku pročitajte Bandićevo otvoreno pismo u cijelosti.

Kao hrvatski sin Bosne i Hercegovine, osvjedočeni prijatelj ove države i svih njezinih građana, bez obzira na njihovu nacionalnost ili stranačku pripadnost, te čovjek kojemu je stalo do poštenja i pravednosti, prisiljen sam podići svoj glas zbog ignoriranja volje birača i institucionalnog nasilja koje se provodi u Bosni i Hercegovini nad hrvatskim narodom.

Sa žaljenjem moram konstatirati kako se – zahvaljujući političkoj uskogrudnosti i nepromišljenosti lidera SDP-a BiH i njegovih koalicijskih partnera - pred našim očima urušava godinama stvarano povjerenje među narodima, Hrvate se svodi na status nacionalne manjine, a budućnost Bosne i Hercegovine dovodi u pitanje.

Bosna i Hercegovina je i hrvatska zemlja te je nezamislivo njezino funkcioniranje bez sudjelovanja legalno izabranih predstavnika sva tri naroda.

Bez stvaranja institucionalnog okvira za punu i istinsku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, nema stabilne i demokratske BiH, niti perspektive za njezine građane. A sva privremena rješenja, utemeljena na ignoranciji, preglasavanjima ili drugim oblicima zloporabe institucija, mogu voditi daljnjem kaosu i blokadi života u ovoj izmučenoj državi.

Zato je krajnje vrijeme da oni koji imaju veću političku moć pokažu i više odgovornosti, mudrosti i otvorenosti za težnje i potrebe druga dva naroda.

Nažalost, svjedoci smo da umjesto toga 'najjača stranka' nudi zatvaranje u ideološki rov i zauzimanje stranačko-interesne busije, u kojoj nema volje ni želje za kompromisima i traženjem pravednih rješenja. Takvo ponašanje, uči nas povijest, moglo bi biti početak kraja ovakve Bosne i Hercegovine.

Zbog toga izražavam ogorčenost i žaljenje zbog ponašanja SDP-a BiH na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom te njegovih koalicijskih partnera, koji su ovim činom pokazali kako im je komadić vlasti važniji od budućnosti Federacije, cjelokupne Bosne i Hercegovine i vlastitih naroda.

U uvjerenju da će akteri ove krize shvatiti pogubnost svojih poteza i započeti provoditi odgovorniju politiku te da će se međunarodna zajednica poštenije i pravednije zauzeti u zaštiti prava hrvatskoga naroda, ovim putem izražavam punu potporu svim ljudima dobre volje koji rade na iznalaženju rješenja za izlazak iz ove situacije te koaliciji HDZ BiH i HDZ 1990. da ustraje u pravednoj borbi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi