u problemima

Nekadašnja stranka Milana Bandića u dugovima: Iznos premašio 280.000 eura

15.05.2024 u 11:36

Bionic
Reading

Stečajni upravitelj političke stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti objavio je dopunjenu tablicu potraživanja vjerovnika s tražbinama od 284.430 eura među kojima je najveće potraživanje tvrtke Četiri filma d.o.o od 127.447 eura

Dopunjena tablica s potraživanjima objavljena je nakon što je Trgovački sud u Zagrebu sredinom siječnja otvorio stečaj političke stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti te uoči zakazanog ispitnog i izvještajnog ročišta na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika.

Sudska odluka uslijedila je nakon što je lani u studenome bilo održano ročište s raspravom o pretpostavkama za otvaranje stečaja te političke stranke kojoj su tada, prema podacima iz lipnja, neizvršene osnove za plaćanje iznosile 126.320 eura.

No, uoči ročišta bio je izvršen uvid u Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje Financijske agencije te je utvrđeno da na dan otvaranja stečaja taj dužnik i dalje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 279.696,47 eura, isticalo se u rješenju suca Lovre Sardelića.

Privremeni stečajni upravitelj te političke stranke lani u studenome predao je i izvješće prema kojem je imovina te stranke procijenjena na 14.520 eura.

U izvješću stečajnog upravitelja bilo je utvrđeno i da je kod dužnika prisutan stečajni razlog nesposobnost za plaćanje te da dužnik ima imovinu koja bi bila dostatna za pokriće troškova stečajnog postupka.

Neplaćeni spotovi iz kampanje 2017.

Procjena imovine uslijedila je nakon ročišta o prijedlogu za otvaranje stečaja održanog 17. listopada, a na prijedlog samog dužnika s potpisom predsjednika stranke i poslovnog direktora Slavka Kojića gdje je kao stečajni razlog navedena nesposobnost za plaćanje i prezaduženost.

"Nesposobnost za plaćanje posljedica je rješenja o prethodnoj mjeri Trgovačkog suda u Zagrebu od 14. studenoga 2022. kojom se nalaže Financijskoj agenciji (Fini) da zabrani svim bankama u kojima dužnik ima otvoren račun isplate s njegova računa", ističe Kojić u prijedlogu podnesenom u lipnju u kojem se zaključuje i da je "imovina manja od dugova".

Kojić je i prije zatraženog otvaranja stečaja u javnosti govorio o presudi Trgovačkog suda u korist tvrtke 4Film d.o.o. da im je stranka BM 365 dužna isplatiti 885.500 kuna (117.526,05 eura) s pripadajućim zateznim kamatama. Spor je nastao u proljeće 2018. kada je 4Film, u vlasništvu sestara Juka, pokrenuo ovrhu protiv stranke zbog neplaćenih spotova iz kampanje 2017.

U prijedlogu za stečaj navodi se i da stranka Bandić Milan 365 nema nekretnina, a da imovinu čini 67 pokretnina, uglavnom uredskog namještaja, računala, fotoaparata i prateće opreme, hladnjaka, perilica posuđa, ali i ''kaciga vespa vj bijela L'' iako postojeći skuter (moped) Vespa s istaknutim stranačkim obilježjima nije naveden u popisu imovine.

Kojić je još lani u travnju najavljivao da će otvoriti stečajni postupak nad strankom i najavio osnivanje nove stranke iste orijentacije sa sličnim imenom što se nije ostvarilo.

sve osim nogometa

Učitavanje...