OD 1. OŽUJKA

Bandić dao zeleno svjetlo za poskupljenje vode od 20 posto

27.02.2012 u 17:12

Bionic
Reading

Unatoč tome što će PDV za vodu od 1. ožujka biti smanjen sa 23 na deset posto, cijena vode i odvodnje u Zagrebu za domaćinstva najvjerojatnije će biti viša za dvadeset posto. Usto, Zagrepčani mogu očekivati i poskupljenje javnog gradskog prijevoza

Iako je na konferenciji za medije u podne gradonačelnik Milan Bandić, koji jedini može dati zeleno ili crveno svjetlo, tvrdio da će 'poskupljenje malo teže ići', nekoliko sati kasnije na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavnici Grada dignuli su ruku za poskupljenje, dok su protiv njega, baš kao i protiv poskupljenja prijevoza ZET-om, bili poslodavci i sindikati.

Oko poskupljenja prijevoza Bandić je bio suzdržan te je zatražio da se prije njegove konačne odluke o istome očituje skupština Holdinga, na čelu koje je mladi SDP-ovac Davor Bernardić, a koja bi se trebala sastati sutra za vrijeme zasjedanja Gradske skupštine.

Može se očekivati da će u konačnici Bandić odobriti i poskupljenje karta ZET-u koje je prije nekoliko mjeseci bez dvojbe odbio. U međuvremenu, karte su se presložile, ZET, odnosno Holding koji vodi SDP-ovac Ivo Čović korigirao je svoje zahtjeve, a u zahtjevu Vodoopskrbe i odvodnje za poskupljenje Bandić je našao koristi i za sebe, odnosno za gradski proračun.

Naime, Grad do 2028. godine ima ugovor s koncesionarom pročistača, Zagrebačkim otpadnim vodama (ZOV), u kojem većinski udio ima austrijski koncesionar WTE, prema kojem mora nadoknaditi svu razliku koja se ne prikupi na računima za vodu putem naknade za pročišćavanje. Samo u 2011. godini, ta je razlika iznosila čak 140 milijuna kuna, što je morao platiti Grad.

Na računu za vodu, koji se sastoji iz nekoliko stavki, upravo je najviše skočila stavka za pročišćavanje vode (sa 2,83 na 4,70 kuna za domaćinstva, odnosno s 11,47 na 15,77 kuna), čiju je razliku pokrivao Grad. Zanimljivo je u cijeloj priči da će ovo poskupljenje plaćati i svi oni, kao i do sada, koji nisu spojeni na pročistač kojih je u Zagrebu oko četrdeset posto.

Fiksna naknada od 18,41 kuna koju je Zagreb, prema Zakonu od vodama, bio dužan uvesti još prošle godine, u budućnosti će služiti za fiksne troškove ViO-a poput očitavanja i održavanja brojila, ali se mnogi pitaju zbog čega će ona biti po računu kada u je u većini starijih stambenih zgrada uglavnom jedno brojilo po ulazu.

Što se tiče prijedloga ZET-a, jasno da bi također od 1. ožujka jednokratne karte poskupjele sa osam na 12 kuna, kupljene u vozilu sa 10 na 15, dok bi one plaćene elektronski skočile 7,5 na 10 kuna. Cijena mjesečnog pokaza za studente i umirovljenike porasla bi sa 83 na 150 kuna, a za učenike na 90 kuna. Godišnji radnički pokaz stajao bi 3.480 kuna, a ukoliko bi se kupovao mjesečni pokaz, stajao bi 360 kuna.

Hoće li se usitinu poskupljenja i dogoditi znat će se nakon sutrašnje sjednice gradske skupštine nakon koje će gradonačelnik imati potrebna mišljenja svih zainteresiranih strana.

Bandić: Sutra će se znati o poskupljenjima