liječnica objasnila

Tko određuje mjere samoizolacije za djecu i kad ona traje 20 dana

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 21.12.2020 12:19
  • Objavljeno 21.12.2020 u 10:55
Nataša Ban Toskić

Nataša Ban Toskić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Nataša Ban Toskić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) kaže kako nije stekla dojam da se obiteljski liječnici bune da roditelji ne poštuju mjere samoizolacije jer oni nemaju saznanja o tome

'Sve uvjete o izolaciji, samoizolaciji i rokovima trajanja propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Što se tiče učenika koji su imali kontakt s oboljelom osobom u školi, njima samoizolaciju određuje školski liječnik i epidemiolog. Obiteljski liječnici o tome dobiju obavijest od roditelja, upišu u karton i eventualno roditeljima otvore bolovanje ako je to potrebno', rekla je Nataša Ban Toskić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) gostujući u Studiju 4 HRT-a.

Objasnila je tko određuje samoizolaciju za djecu.

'Ako je dijete bilo u kontaktu sa zaraženom osobom izvan škole, onda samoizolaciju određuju obiteljski liječnici, no ako je dijete bilo u kontaktu u školi, onda cijeli proces vode školski liječnik i epidemiolog. Roditelji nas ponekad nazovu i pitaju za savjet, ali oni dobiju mail od škole u kojem se određuje mjera samoizolacije te ga prosljeđuju nama', kaže.

Kaže da djeca moraju u samoizolaciju na 20 dana ako im se razboli roditelj.

'Problem se javlja ako roditelj mora raditi dok je dijete u samoizolaciji i nema se tko brinuti o njemu. To je socijalno-ekonomski problem. Roditelji nam se javljaju s takvim problemima jer smo mi njihovi obiteljski liječnici. Roditelj ima pravo na bolovanje dok mu je dijete u samoizolaciji', rekla je. Objašnjava da i obiteljski liječnici, poput epidemiologa, mjere samoizolacije određuju temeljem telefonskog poziva.

'Nema tog pregleda kojim bismo utvrdili potrebu za mjerom samoizolacije. Samoizolacija se određuje onim osobama koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom', ističe.

Na pitanje voditelja o tome šalju li roditelji djecu u školu prije isteka roka samoizolacije rekla je kako ne vidi načina na koji bi škola prihvatila dijete bez ispričnice, a koju ne može dobiti prije isteka samoizolacije.

'Dijete prije povratka u školu mora dobiti ispričnicu od obiteljskog liječnika. Mi ju ne možemo izdati prije isteka samoizolacije. Ne vidim kako bi škola prihvatila dijete bez ispričnice, to stvarno nije u našoj domeni', ustvrdila je.

Kaže da stopa bolovanja ovisi o vrsti ordinacije obiteljske medicine.

'Gdje su pacijenti osobe koje rade u industrijskim pogonima, tu je sigurno otvoreno više bolovanja. Mnogi su poslodavci pružili mogućnost rada od kuće pa je tu manja potreba za bolovanjima. Ne postoji neka statistika na nivou cijele Hrvatske. Mogu vam reći da je u mojoj ordinaciji broj bolovanja neznatno porastao jer pacijenti koriste godišnje odmore, slobodne dane zato što je niska naknada za vrijeme trajanja samoizolacije', rekla je.

Što se skorog cijepljenja tiče, poručila je da su obiteljski liječnici detektirali dva problema - način na koji bi trebali prikupljati podatke o zainteresiranima za cijepljenje te prijedlog da se cijepljenje odvija u njihovim ordinacijama tijekom redovnog radnog vremena.

'Predložili smo da se oformi digitalna platforma za samoprijavu te da se cijepljenje organizira na posebnim punktovima. Ne znam hoće li se prihvatiti ti naši prijedlozi jer nemamo nikakvog odgovora do danas. Mi ćemo provoditi cijepljenje kakva god bude odluka o tome, ali želimo naglasiti - ako se cijepljenje bude odvijalo u našim ordinacijama u redovno radno vrijeme, naš će ostali posao patiti i mi nećemo za to snositi odgovornost jer smo na vrijeme upozorili na moguće probleme', naglasila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!