predsjednica kohom-a

Obiteljski liječnici na mukama: Improvizira se u organizaciji cijepljenja protiv koronavirusa, ima dosta 'odokativnih' analiza

11.12.2020 u 11:11

Bionic
Reading

'Obiteljski liječnici obilježeni su kao glavni nositelji cijepljenja protiv Covida. Sve će o biti vrlo teško izvedivo. Naš je dojam je da se vezano za organizaciju dosta improvizira i da ima dosta 'odokativnih' analiza', kazala je u Poligrafu Hrvatskog radija predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić. U emisiji je bilo riječi i o vrstama i nuspojavama cjepiva te tko se ne bi smio cijepiti

'Cjepivo treba shvatiti kao svaki lijek, a svaki lijek može imati nuspojave i treba ga ozbiljno procjenjivati. Cjepivom pokušamo imitirati infekciju i izazvati imunološki odgovor. Reakcije su dobar znak, to znači da organizam reagira,' kazao je Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci, prenosi HRT.

Dodao je kako su istraživanja pokazala da ozbiljnih nuspojava nema, ali i da treba nastaviti praćenje reakcija na rizičnim skupinama. U odlukama tko se smije a tko ne smije cijepiti veliku će ulogu imati obiteljski liječnici.

'Potraga za cjepivom je bio impresivan znanstveni pothvat. Oko 300 cjepiva je u fazi istraživanja, a njih 12 u poodmaklim fazama. Iza svih tih eksperimenata je ogromno iskusto u istraživanju SARS i MERS virusa. Sakupljeno znanje je omogućilo brz dolazak cjepiva. Naravno da je u toj brzini moguća sumnja da može doći do greške. Jako je bitno iskreno i intenzivno tumačiti svako cjepivo - prednosti i mane do najsitnijih detalja. Isto tako i jasno upozoravati na ozbiljnost Covid bolesti, dodao je Lučin.

Nužnim smatra pridržavanje epidemioloških mjera.

Preliminarni rezultati koje imamo prilike vidjeti u medijima vezano za cjepiva su obećavajući kao i rezultati koje je objavila AstraZeneca. Imamo se pravo nadati da će nam cjepivo pomoći u svladavanju pandemije, kazala je stručnjakinja za cjepiva iz HZJZ-a Goranka Petrović.

Dodala je kako će se u Hrvatskoj prvi cijepiti zdravstveni radnici u domovima za starije i njihovi korisnici, zatim kronični bolesnici i stariji od 65 godina.

'Zdravstveni radnici će se cijepiti, to vidim po svom užem krugu suradnika. Ne možemo savjetovati nekoga da učini nešto na što sam nije spreman. Povjerenje u cjepivo je izvan naše moći i moramo s povjerenjem gledati na europsku administraciju. Ja ću se osobno cijepiti', kazala je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.

Ankete provedene u domovima pokazale su da je za cijepljenje spremno oko 74 posto korisnika i Petrović kaže kako taj podatak zabrinjava, ali se nada da će se povjerenje u cjepivo vratiti dobrom komunikacijom. Cjepivo je zaista konačno rješenje, dodala je. Dodala je kako će i nakon početka cijepljenja biti nekoliko teških mjeseci te naglasila kako je od rasprave je li cjepivo učinkovito 85 ili 90 posto - bitniji cijepni obuhvat stanovništva.

'Ova akcija cijepljenja ima 'stoljetno' značenje i mi smo toga svjesni. Potrebna je detaljna organizacija, cjepivo je osjetljivo za transport, treba se iskoristiti u roku od 4 dana, a radi se od dozama za više od 2,5 milijuna ljudi. Oni se trebaju cijepiti dva puta. Naš je dojam da se vezano za organizaciju dosta improvizira i da ima dosta 'odokativnih' analiza. Obiteljski liječnici obilježeni su i u medijima kao glavni nositelji cijepljenja, ali kad su se donosili planovi - nismo bili uključeni i u kakve rasprave i ništa nas se nije pitalo', kazala je Ban Toskić.

  • +3
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dodala je kako će sve to biti vrlo teško izvedivo, a da se ne ugrozi pružanje zdravstvene zaštite drugim bolesnicima i potrebitima. Njoj se, kaže - dosad javilo šestero osoba (od 1730 osiguranika o kojima brine) koje se žele cijepiti a dobili su zahtjev da u roku od nekoliko dana dostave popis svih koji su za cijepljenje. Stoga je KoHOM predložio izradu digitalne platfome i 'call centre' u koju bi se pacijenti koji se žele cijepiti, prijavili i informirali. Smatra da se cijepljenje mora odvijati na posebnim punktovima, s točno definiranim kadrom, a ne u toku radnog vremena. Naglasila je kako je i puno obiteljskih liječnika i njihovih sestara u samoizolaciji.

Goranka Petrović kazala je kako osobno smatra formiranje punktova za cijepljenje najboljim rješenjem. Domove će procijepiti tamošnji liječnici, a bolnice liječnici iz povjerenstva za bolničke infekcije. Na raspolaganju su i specijalisti medicine rada.

Ban Toskić upozorila je da njezini kolege svakodnevno dobivaju prijeteće zahtjeve od epidemiologa da u Excell tablicama dostavljaju popise svih pacijenata za cijepljenje.

Online platforma za cijepljenje

Lučin se složio s Ban Toskić i kazao kako se radi o kompleksnoj akciji - "treba osmisliti i promovirati digitalnu platformu za cijepljenje i obiteljskim liječnicima dati puno prostora da se bave drugim dijelom - mogućnosti pacijenata za cijepljenjem. Nuspojava će biti i obiteljski moraju biti upoznati s alternativama i svim vrstama cjepiva, kako bi se izbjegle greške, naglasio je.