IZVANREDNO OBRAĆANJE U 15 SATI

Baldasar zaprijetio raspisivanjem novih izbora!

06.09.2013 u 13:41

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar otvorio je mogućnost raspisivanja novih izbora u Splitu, nakon što je već druga sjednica Gradskog vijeća prekinuta na posljednjoj točki zbog nedostatka kvoruma. 'Ili ću osigurati stabilnu većinu, ili idemo na nove izbore', najavio je jutro nakon sjednice na kojoj je propao njegov pokušaj reorganizacije gradske uprave. Novu priliku imat će već u srijedu

Zasjedanje splitskog parlamenta nakon gotovo devet sati rasprave napustili su vijećnici HDZ-a i njegovih satelita, ali i Kerumova HGS-a, koji je dotad podržao sve Baldasarove prijedloge i s njime je u nekoj vrsti tihe koalicije. Slučaj je htio da je u tom trenutku nedostajao jedan vijećnik SDP-a, nezavisni Igor Boraska, Ranko Milić s liste Marijane Puljak te Ivan Grubišić pa je blokirano donošenje svih odluka. Grubišić se ubrzo vratio u vijećnicu, no bilo je prekasno...

'Nemoguće je raditi sa 35 vijećnika!' požalio se Baldasar u eteru Radio Splita, premda bi bilo logičnije da je to izrekao stranačkom kolegi i ministru uprave Arsenu Bauku. On je, naime, tvorac zakona po kojemu je broj članova splitskog Gradskog vijeća odnedavno potpuno besmisleno povećan za deset novih ljudi, premda osim milijunskih troškova to nije donijelo nikakvu korist.

Prijetnja raspisivanjem novih izbora trebala bi biti poruka svim strankama i listama u Gradskom vijeću. Ondje SDP i HNS formalno nemaju većinu, ali ih u donošenju odluka u pravilu podržavaju vijećnici s Grubišićeve liste, zatim Anđelka Visković i njezin kolega Igor Boraska, ali i Kerumov HGS - no bez samog Željka Keruma, koji se u pravilu pojavi tek na početku sjednice i potom se vrlo brzo izgubi. Ključna je uloga nezavisne liste Marijane Puljak, čiji vijećnici 'podržavaju projekte', ali ne žele ulaziti ni u kakve koalicije.

'Ne služimo se trikovima poput napuštanja sjednice, premda znamo da je to nekima legitiman način borbe. Naš mandat je da budemo na sjednicama i ne znam što bi nas natjeralo da izađemo vani', kazala nam je Puljak

'Mi smo za suradnju, ne bježimo od odgovornosti, ali nećemo nikoga a priori ni podržavati, ni rušiti. Gradonačelnik se dosad u nekoliko navrata pokazao brzopletim, ali vidi se da ima dobre namjere i pokušava srediti situaciju. Generalno ide dobro, ali može još puno bolje', smatra Puljak. Iznenadila ju je najava mogućnosti raspisivanja izbora i smatra da se prije svega radi o pritisku.

Točka na kojoj je 'pukla' sjednica u četvrtak bila je reorganizacija gradske uprave, odnosno Baldasarov plan po kojoj će umjesto 16 ubuduće postojati 21 tijelo i služba. Gradonačelnik je objasnio da je to jedini način da krene tromu i neefikasnu gradsku upravu, a na optužbe HDZ-a da se namješta kadrovska križaljka za podobne partijske kadrove odgovorio je tvrdnjom da se ukupni troškovi za zaposlene uopće neće povećati.

Vijećnici Kerumove stranke izgubili su se jer su vjerojatno poželjeli zaštititi svoje pročelnike iz prošlog mandata, a potom su - kad su shvatili da o njima ovisi kvorum - nestali i HDZ-ovci pa je Baldasar izvisio. Najavio je da će do srijede pokušati osigurati stabilnu većinu ili će raspisati izbore.

Nakon burnog raspleta događaja splitski gradonačelnik za petak u 15 sati sazvao je izvanredno obraćanje novinarima.