PRAVORIJEK HGK

Baldasar zadovoljan jer grad ne mora platiti izgradnju Spaladium arene

15.12.2016 u 16:06

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u četvrtak je izvijestio kako je arbitražnim pravorijekom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) odbačen zahtjev banaka da im Grad treba namiriti troškove kreditiranja za izgradnju Spaladium arene

Odvjetnik Kruno Peronja koji je zastupao Grad Split u tom postupku rekao je kako su banke potraživale 53 milijuna eura, plus kamate, a riječ je o Erste Group i Unicredit Austria AG. "Banke su potraživale 53 milijuna eura uvećano za kamate, ali je arbitražnim pravorijekom taj dio zahtjeva odbačen," rekao Peronja na konferenciji za novinare.

Kako su jučer izvijestili neki mediji arbitraža HGK-a prihvatila dvije točke tužbe banaka, raskid ugovora između TPN-a (Tvrtka posebnih namjena) i Grada Splita te da obaveze TPN-a sada prelaze na Grad Split, no odbačena je treća točka u kojoj su banke tražile isplatu 53 milijuna eura s kamatama.

Gradonačelnik Baldasar je potvrdio da je zahtjev banaka odbačen, a najavio je pokretanje tužbenog postupka protiv banaka pred Trgovačkim sudom u Zagrebu. "Arbitaražni pravorijek je u jednom dijelu daje bankama za pravo temeljem njihove tužbe, ali u pravorijeku je posve jasno napisano 'odbacuje se' zahtjev za naplatom (53 milijuna eura). Nema govora o izravnoj naplati a oni koji govore, a među njima je i dio medija da je Grad Split pravno u startu izgubio, potpuna je besmislica i zlonamjerno tumačenje," rekao Baldasar.


Objašnjavajući pravorijek Baldasar je rekao da se njime "prava i obveze tvrtke Sporski grad TPN prenosi na grad," i tim dijelom Grad, po Baldasaru nije zadovoljan je on ide u prilog bankama pošto njihovi predstavnici u izjavama medijima na temelju toga smatraju kako Grad Split treba bankama podmiriti kreditna dugovanja od 53 milijuna kuna.

"U ovom trenutku banke se ne mogu naplatiti i to je ono što su banke izgubile arbitražnim pravorijekom, i mi smo pobijedili u tom smislu, rekao je Bladasar. Po njegovim riječima ovim arbitražnim pravorijekom rezultat je, kako se izrazio, "0 : 0" i sada nastupa razdoblje pravne bitke.

"Ovim pravorijekom izmijenjeni su odnosi i mi nismo zadovoljni jednim njegovim dijelom. Ići ćemo tužbenim zahtjevom Trgovačkom sudu da se odbaci ovaj pravorijek jer od samog početka smo smatrali kako arbitražni pravorijek nije zakonit, " kazao je Baldasar.

Kako je rekao Baldasar , ne znamo što će odlučiti Trgovački sud odlučiti o našoj mogućoj tužbi, ne možemo znati što će biti između nas i države jer se mijenja taj odnos, a ne možemo znati niti što će biti između banaka i tvrtke TPN-a, odnosno sa stečajnim postupkom, istaknuo je Bladasar.

Spaladium arena je po načelu javno-privatnog partnerstva građena za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva 2009. godine. Javni su partneri grad Split i Vlada Republike Hrvatske, a privatni partner je konzorcij tvrtaka Konstruktor, IGH i Dalekovod koji je osnovao tvrtku Sportski grad TPN i ovlastio je za upravljanje Spaladium arenom.

Na splitskom Trgovačkom sudu u tijeku je i stečajni postupak nad tvrtkom TPN koja upravlja Spaladium arenom.

Za potrebe Svjetskog prvenstva 2009. izgrađena je samo sportska dvorana, bez poslovnog tornja, koji je također bio predviđen i iz kojega bi se namirio novac za održavanje dvorane.

Baldasar je odgovarajući na novianrska pitanja odbacio mogućnost da Grad Split, nakon ovog arbitražnog pravorijeka ostane i bez Spaladium arene (dvorane) i bez 53 milijuna eura.

Komentirao je i izjavu bivšeg gradonačelnika Željka Keruma koji je lokalnim medijima rekao kako bi Grad trebao osnovati agenciju za otkup Spaladium arene. Baldasar smatra kako je i on ranije zagovarao takvu zamisao ali bez formiranja agencije. Na upit koliko bi on ponudio za otkup Spaldium arene ako dođe do cjenkanja u eventualnom otkupu, Baldasar je rekao kako se od "dobro cjenka i da je školovan za to."

Više puta je ponovio kako nikada nije prekinuo razgovore s bankama u vezi s rješavanjem Spaldium arene te će i ubuduće nastaviti razgovarati s njima ne isključuje mogućnost dogovora.

Za Baladasara glavni krivci su sastavljači ugovora o javno-privatnom partnerstvu za gradnju arene koji je po njemu jako loš, ali "bila je to politička odluka". "Ugovor je u startu bio loš, država katastrofalna jer bilo pet ili šest sastanaka povjerenstava svih mogućih ministarstava na kojima nikad ništa nije zaključeno i nikad nam nisu pomogli," kazao je Baldasar.

Razočaran je vladom Zorana Milanovića u vezi s tim problemom, "jer da su nam pomogli možda bi taj problem riješili," rekao je. Dodao je kako sa sadašnjom Vladom nije bilo razgovora o areni ali vjeruje kako će ih biti.

Također je rekao kako će strategija Grada u daljnjim pravnim bitkama biti i osporavanje kamata kao i zastara cijelog slučaja.

Odvjetnik Peronja je rekao kako se ne slaže s odvjetnikom Lovrom Kovačićem koji zastupa Erste Group bank AG a koji je izjavio kako nakon ove arbitraže Grad Split treba bankama podmiriti dugovanja.

"Mi smo od početka imali prigovor o nadležnosti ovog arbitražnog postupka. Banke su sva svoja prava vukle iz ugovora o kreditu i njihova glavna namjera je bila naplatiti svoje potraživanje od Grada, ali u ovom momentu to oni nisu uspjeli i to je u ovom slučaju pobjeda Grada," rekao je Peronja.