STRANKA GA NATJERALA

Baldasar odustao od povećanja prireza

25.01.2016 u 19:53

Bionic
Reading

Nakon niza kritika u javnosti, ali i članova SDP-a i ostatka njegove koalicije, gradonačelnik Ivo Baldasar u ponedjeljak navečer odlučio je odustati od prijedloga povećanja prireza u Splitu s 10 na 15 posto

Ovaj potez povukao je za vrijeme burnog sastanka Gradskog odbora SDP-a Split: još za vrijeme dok je on trajao Baldasar je medijima poslao priopćenje u kojemu najavljuje da 'privremeno odgađa' odluku o prirezu. 'Uvažit ću prijedloge o privremenoj odgodi, a u međuvremenu saslušati bilo javnosti i odvagnuti sve aspekte ove odluke te ću povući točku s dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradskog vijeća', napisao je gradonačelnik Splita.

U neobičnom priopćenju Baldasar najprije brani svoj prijedlog kao 'promišljen, usuglašen i racionalan s obzirom na okolnosti i na naslijeđene izdatke, ovrhe i sve što nas permanentno financijski opterećuje izvan planiranih proračunskih obveza', a nešto kasnije navodi da je spreman uvažiti sugestije i kritike da se ovakva odluka ne donosi bez prethodne argumentirane i temeljite rasprave. Zato će, kaže, dati još malo vremena.

Kako je tportal već pisao, na burnom sastanku kluba vijećnika koji čine većinu u splitskom Gradskom vijeću prošlog četvrtka njegov prijedlog o povećanju prireza blokirali su prije svega splitski SDP-ovci predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Borisom Ćurkovićem. Usred žestoke rasprave s povišenim tonovima Baldasar je napustio sastanak.

Prijedlog povećanja nameta kojim bi se u splitsku blagajnu slilo najmanje 16 milijuna kuna godišnje naišao je na žestoke kritike jer se događa netom nakon nabave novog luksuznog automobila za gradonačelnika, vrijednog preko 300 tisuća kuna, ali i usred široke akcije masovnog zapošljavanja stranačkih kadrova u gradskoj upravi i javnim poduzećima. Također, ovog tjedna objavljeno je da je u posljednje dvije godine Grad Split zajedno s partnerima iz europskih fondova uspio povući mizernih osam milijuna kuna.

Baldasar, s druge strane, tvrdi da se radi o neminovnosti jer je gradski proračun prenapregnut zbog Vladine porezne reforme iz siječnja prošle godine, kada je Split ostao bez desetaka milijuna kuna, ali i nedavne odluke Visokog trgovačkog suda po kojoj gradski prijevoznik Promet mora platiti 42 milijuna kuna slovenskoj tvrtki zbog neplaćenih autobusa iz 1993.

Sastanak Gradskog odbora splitskog SDP-a u trenutku pisanja ovog teksta još uvijek je trajao i, po neslužbenim informacijama, rasprava je i dalje vrlo žestoka.