30 MILIJUNA KUNA ZBOG HDZ-A

Baldasar novim kreditima krpa stare

30.07.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Grad Split od danas je još više dužan: odlukom Gradskog vijeća podigao je kredit u iznosu od 30 milijuna kuna s kamatom od 3,9 posto i rokom otplate na pet godina. Prijetnja nekoliko banaka da će 'zatvoriti tržište kapitala za ovaj grad ukoliko ne prihvati predstečajnu nagodbu Spaladium arene', pokazala se šupljom jer je kredit Splitu dala upravo jedna od njih - Erste banka

Novih trideset milijuna kuna iskoristit će se za pokrivanje dugova još iz 2006. i 2007, kada je tadašnja HDZ-ova gradska vlast izdala municipalne obveznice u vrijednosti od 180 milijuna kuna za desetak navodno velikih i bitnih razvojnih projekata. Od svih najava ostvarilo se tek skupocjeno uređenje Rive, i to za gotovo stotinu milijuna, dok je ostatak novca potrošen.

'Osim aktiviranog jamstva za kredit Hajduku, bilo je izvjesno i da ćemo izgubiti sudski spor s tvrtkom Dal-koning, pa u ovoj godini moramo izdvojiti 60 milijuna kuna iz kratkoročnih sredstava. Zato moramo ići na dizanje dugoročnog kredita, no dobro je da smo preko javne nabave došli do kamatne stope od samo 3,9 posto', kazala je šefica gradskih financija Ljuljana Vučetić

Treba napomenuti da je spor s Dal-koningom vlasnika Zvonka Kotarca još stariji od municipalnih obveznica i seže još iz doba gradonačelnika Miroslava Buličića prije točno deset godina. Kotarac je tužio Grad Split zbog neispunjenih obaveza oko komunalnog opremanja POS-ovog naselja Brodarica i pobijedio na sudu, a nagodbom je pristao na isplatu u ratama uz otpis dijela kamata. Hajdukov kredit pak Grad Split vraća s kamatom od 5 posto, a sam klub u gradsku blagajnu postupno vraća dug uz nevjerojatnu zateznu kamatu od čak 15 posto

'Prije osam godina jedina sam rekla da nijedan projekt zbog kojih se podizao kredit nije razvojan. Nije bilo potrebe za ovakvo zaduženje', likovala je nekad nezavisna vijećnica Ljubica Vrdoljak, a u međuvremenu se upisala upravo u HDZ.

'Samo genijalna HDZ-ova vlast potpomognuta Listom Veloga Mista mogla je odlučiti dignuti kredit i oročiti novac po manjoj kamati nego ih je digla. Mislim da bismo to trebali brendirati kao dio turističke ponude', našalio se SDP-ov Gojko Čepo, a HDZ-ovac Hrvoje Marušić objasnio mu je da su projekti zapeli zbog prostorne dokumentacije. 'Uostalom, jedna splitska vlast napravila je Rivu, druga Zapadnu obalu, a pitanje je što će ostati iza vas', okomio se Marušić.

Novo zaduživanje prihvaćeno je glatko, s tek jednim glasom protiv. Premda se gradonačelnik Ivo Baldasar hvalio da je gradski proračun konačno uravnotežen i da Split posluje pozitivno, šefica gradskih financija Ljuljana Vučetić otkrila je da se svako malo izrodi novi problem.

'Svake godine imamo ovrhe na preko 20 milijuna kuna, a rješenja dolaze mahom nakon završetka sudskih sporova koji su trajali po desetak godina. Sada smo na vrhuncu, a pored toga isplaćujemo i niz naknada za oduzetu imovinu', kazala je Vučetić.