STIŽE VLADIN POVJERENIK

Baldasar o rušenju proračuna: Konačno ću se malo odmoriti

28.03.2017 u 10:20

Bionic
Reading

Sada je i službeno: splitski gradonačelnik Ivo Baldasar za tri dana odlazi sa svoje funkcije i grad prepušta Vladinu povjereniku koji će ga voditi do lokalnih izbora u svibnju. Gradsko vijeće, naime, na svojoj posljednjoj sjednici jednoglasno je odbilo i raspravljati o njegovu novom prijedlogu gradskog proračuna za 2017. godinu

'Tražimo povlačenje proračunskih točaka s dnevnog reda, a vladajući SDP, HNS i HGS - koji su gradonačelnikove proračune podržavali punih tri godine i 11 mjeseci - neka se izjasne', pozvao je šef HDZ-a Petar Škorić. Nikakve rasprave nije bilo, a Baldasar čak nije ni pokušao nagovoriti vijećnike da se predomisle.

Predsjednik SDP-ova kluba Milan Blaževski predložio je da se odustane i od izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana što je također jednoglasno prihvaćeno. Škorić je poduzetnicima - pa i svom stranačkom kolegi Hrvoju Marušiću, koji se strastveno zalagao za izmjene urbanističkih planova - poručio da imaju malo strpljenja i da će 'umjesto predizbornih predstava' nova vlast usvojiti izmjene GUP-a na jednoj od prvih sjednica u idućem mandatu.

  • +11
41. sjednica Gradskog vijeća Grada Splita Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

SDP i HDZ su, dakle, dosadašnjeg gradonačelnika de facto iscipelarili na samom početku sjednice, a u njegovu obranu nisu stali čak ni vijećnici koji su ga podržavali pune četiri godine.

Splitske gradske vijećnike pred Banovinom je dočekao prosvjed studenata kojima zbog nepostojanja gradskog proračuna nisu isplaćene stipendije; na inicijativu Luke Podruga, u dnevni red uvrštene su izmjene odluke o privremenom financiranju grada kojima bi to ipak bilo omogućeno. Gradonačelnik Baldasar je pak povukao svoj prijedlog da se na javnim površinama zabrani ispijanje alkoholnih pića. 'I ja sam protiv te odluke', objasnio je nakon što se javnost pobunila zbog 'uništavanja mediteranskog načina života'.

Kao kuriozitet zabilježimo podatak da se na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Splita u ovom mandatu pojavio čak i Željko Kerum, čiji se dolasci u Banovinu u protekle četiri godine mogu prebrojati na prste jedne ruke. No čim je izglasan dnevni red i kada je postalo jasno da Gradsko vijeće neće ni raspravljati o izmjenama GUP-a, Kerum se povukao iz vijećnice.

Baldasar: Ova mi je odluka donijela olakšanje

'Moram priznati da mi je ova odluka donijela olakšanje, konačno ću se malo odmoriti', reakcija je Baldasara na činjenicu da će ga već 31. ožujka na čelu grada zamijeniti Vladin povjerenik.

'Vijećnici su ionako još u prosincu doveli grad u vrlo tešku situaciju, a sada su samo završili posao. Ne samo da veliki grad poput Splita šest mjeseci nema proračun, nego sada neće imati ni odluku o privremenom financiranju, a povjerenik će se morati odnositi prema financijama još restriktivnije. Neće biti lako udrugama, a sve će najviše osjetiti naslabiji sloj stanovništva. Radi se o političkoj odluci i politikantstvu velikih stranaka; to je njihovo pravo, a meni je olakšanje', kazao je Baldasar u stanci sjednice Gradskog vijeća.

Krajem tjedna on će formalno obavijestiti Vladu o nepostojanju proračuna te očekuje da će ona donijeti odluku o povjereniku u roku od desetak dana. Baldasar predlaže da se na tu dužnost imenuje 'netko iz gradske uprave, tko razumije procese' - poput pročelnice Ureda grada Marine Protić ili pročelnice za financije Ljiljane Vučetić.

Skidanje s dnevnog reda izmjena GUP-a splitski gradonačelnik označio je štetnim za grad te je pozvao buduću vlast da dovrši ovaj posao u roku od nekoliko mjeseci jer će to, kazao je, 'otvoriti novu eru, pokrenuti građevinarstvo i otvoriti preko 2.200 novih radnih mjesta'.