MINISTROVA TURISTIČKA PATROLA

Bajs pun optimizma, ali ne pada u euforiju

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 14.08.2010 17:49
  • Objavljeno 14.08.2010 u 17:38
bajs s gostima

bajs s gostima

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar turizma Damir Bajs danas je u vodičkom hotelu 'Olympia' održao radni sastanak s predstavnicima putničkih agencija o javno-privatnom partnerstvu i zajedničkim aktivnostima Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i putničkih agencija za ovu i iduću godinu

U ovu smo sezonu ušli s nizom aktivnih mjera, među kojima je najvažnija mjera upravo javno-privatno partnerstvo s turističkim agencijama. Hrvatski turizam se morao u teškim vremenima osloniti na organizirani dolazak jer on daje jednu sigurnost u formiranju sezone, naglasio je Bajs

Dodao je kako je trećina ukupnog prometa vezana upravo za takav način dolaska turista.

Ministar turizma Bajs naglasio je kako je kroz devet modela udruženih tržišnih aktivnosti u ovoj godini potpisano ukupno 548 ugovora, ukupne vrijednosti 137 milijuna kuna.

Drugim riječima, svaki peti turist koji dođe u Hrvatsku, dođe pod poticajima i zajedničkim nastupom Ministarstva turizma, HTZ-a i agencija, a ove je godine po prvi puta zastupljeno i niz agencija iz Bugarske, Makedonije, Srbije, Irske, Norveške i Ukrajine koje su se javile na tržišno oglašavanje, dodao je.

Predstavnici Ministarstva turizma i HTZ-a još su tijekom veljače i ožujka ove godine, svojim partnerima, predstavnicima putničkih agencija isplatili prvi dio sredstava, avansno isplatili prvi dio sredstava za što uspješniju pripremu sezone, te im na taj način iskazali svoje povjerenje, izvijestio je ministar Bajs

Naglasio je kako se agencijski rad redovito prati, a partnerima koji su ispunili svoje obveze, tijekom rujna slijedi i isplata preostalog iznosa, odnosno dopunske potpore za što uspješniju pripremu posezone.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgombo kazao je kako su mjere lani uspjele ispuniti zadani zadatak, odnosno očuvati i održati turistički rezultat organizirani dolaska.

Ove godine pred nama je stavljena druga zadaća, a to je da organizirani dolazak pokušamo i povećati. Rezultati od prvih šest mjeseci Zavoda za statistiku govore da su u nekim segmentima, od oko tri posto povećani dolasci, što znači da su mjere pogođene pravodobno i tržišno dobro segmentirane, zaključio je Žgombo

Ministar Bajs izvijestio je da se na današnjem radnom sastanku, osim o analizi i učincima dosadašnjih mjera, dogovaralo o mjerama za 2011. godinu koje će se objaviti krajem rujna.

Osvrnuvši se na tijek turističke sezone, Bajs je rekao da u hrvatskom turizmu ove godine postoji niz županija koje su u plusu, a trenutno najuspješnija među njima je Šibensko-kninska županija s porastom od 17 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima.

S obzirom na dosadašnji tijek sezone postoje naznake da bi se mogli ponoviti rezultati iz prošle godine. To nas mora činiti optimistima ali nikako ne smijemo ući u euforiju, zaključio je ministar Bajs navodeći kako do kraja turističke sezone treba odraditi još dosta posla.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi