SUĐENJE MERČEPU

Bajramović umjesto na sud, otišao na službeni put

07.02.2013 u 14:41

Bionic
Reading

Bivši pripadnik tzv. merčepovaca Miro Bajramović trebao je biti prisilno doveden na Županijski sud u Zagrebu jer se u tri navrata nije odazvao pozivu za svjedočenje na suđenju Tomislavu Merčepu. Jutros ga ipak ponovno nije bilo na sudu, stoga su ga na ročište trebali dovesti policajci, no nisu ga pronašli na adresi stanovanja jer je navodno na službenom putu.

Dvoje bivših pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a rekli su na suđenju Tomislavu Merčepu da u Pakračkoj Poljani 1991. nisu primijetili zarobljene neprijateljske vojnike ni zatočene civile te da su za to doznali iz medija. Silvija Tovrloža i Zovko Surko nisu čuli ni za vod pričuvne postrojbe ‘Jesenje kiše’, iako su prema dokumentaciji bili u tom vodu koji je navodno bio zadužen za hvatanje i odvođenje civila u Pakračku Poljanu.

Tovrloža je ispričala danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je tada imala 19 godina i da je bila previše zbunjena da bi nešto znala o organizaciji postrojbe.
Nije joj poznato ni da su u Pakračku Poljanu zarobljene civile dolazili tražiti njihovi bližnji.

Tomislava Merčepa svjedokinja je u Pakračkoj Poljani vidjela samo jednom, u siječnju 1992., prilikom prebacivanja pričuvne postrojbe MUP-a u 1. gardijsku brigadu. Prisjetila se međutim da je na dokumentaciji koju je njezina majka podigla u MUP-u radi dokazivanja statusa bio njegov potpis.

‘On je bio načelnik ili 'nešto' u MUP-u’, kazala je svjedokinja, koja se u postrojbu prijavila 18. studenoga 1991. na Zagrebačkom velesajmu, nakon što su joj ranjenici koje je obilazila u bolnici Rebro rekli da tamo prikupljaju dobrovoljce za Vukovar. No, u Vukovar nije otišla jer je ‘pao’ baš taj dan.

Ne zna kome se javila na Zagrebačkom velesajmu jer je tamo bilo puno ljudi, a poznat joj je samo jedan od zapovjednika po nadimku Mika.

Pripadnik postrojbe Zovko Surko ispričao je da je njegovu grupu u Pakračku Poljanu doveo Branko Šarić Kosa iz HOS-a. Kad nije bilo Šarića zapovjedao im je Pavo Mlinarić koji je kasnije ubijen u Zagrebu ali svjedok ne zna tko je njima bio nadređen. Ni on u Pakračkoj Poljani nije vidio zarobljenike ali ni Merčepa.

Pripadnik postrojbe Miro Bajramović, koji je prvi u medijima progovorio o zločinima u Pakračkoj Poljani, ponovo nije svjedočio. U tri navrata se nije odazvao pozivu, a danas su ga na ročište trebali dovesti policajci, no nisu ga pronašli na adresi stanovanja jer je navodno na službenom putu.

Merčepa se kao zapovjednika MUP-ove postrojbe tereti za odvođenja, pljačku, mučenje i ubojstva civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkoga područja.