IZVANREDNA PRESICA JADRANKE KOSOR

'Bajićeva istraga protiv HDZ-a uoči izbora nije slučajnost'

27.10.2011 u 09:32

Bionic
Reading

Nakon što je Državno odvjetništvo protiv HDZ-a kao pravne osobe pokrenulo i službenu istragu, premijerka Jadranka Kosor sazvala je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je potvrdila da je stranka kojoj je na čelu dobila obavijest o proširenju istrage

Prema medijskim napisima, osim HDZ-a i Sanadera, USKOK je istragu proširio na bivšu blagajnicu HDZ-a Branku Pavošević, a na popisu osumnjičenika su i bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak te prijašnji glasnogovornik Ratko Maček. USKOK navodno tereti vladajuću stranku da je pronevjerila više od 30 milijuna kuna. Istragom je obuhvaćeno financiranje predizbornih kampanja 2003, 2005. i 2007. godine.

Međutim, o imenima i brojkama Kosor nije govorila, tek usput je spomenula da se uz HDZ na popisu onih koji se istražuju nalazi bivši premijer Sanader.

Jarnjak: Nisam još dobio nikakav papir

Iza nje je za govornicu došao Ivan Jarnjak, kojeg se spominje kao jednog odosumnjičenih za crne stranačke fondove. On je rekao da još nije dobio nikakavpapir da je pod istragom, ali da je spreman dati svoj iskaz istražiteljima.Također je istaknuo da podržava sve što je Jadranka Kosor rekla.

'Dobili smo obavijest da je izdan nalog o provođenju i proširenju istrage protiv HDZ-a kao pravne osobe. Navode se i druga imena, među kojima je i bivši premijer Ivo Sanader, ali sam sazvala presicu zbog proširenja istrage na HDZ. Stranka je imala i težih trenutaka, a ovaj ulazi među teže. Ovo je pretposljednja stanica križnog puta koji prolazimo od 1. srpnja 2009. godine, odnosno otkada sam preuzela stranku', kazala je Kosor.

U sjedištu stranke okupila se većina ministara i gotovo kompletno predsjedništvo, a unatoč čestim navođenjima da su oni 'otvorena stranka koja nema što skrivati', prijenos uživo bio je zabranjen.

'Mi smo jedina stranka u Hrvatskoj koja se istinski bori protiv korupcije i čini mi se da nam se to sad vraća kao bumerang, ali unatoč tome mi u toj borbi nećemo posustati. Svi članovi spremni su dati iskaze o tome kako se financirala stranka. Ono što je dobro za građane dobro je i za HDZ i mi i u ovom trenutku pokazujemo da su nam interesi nacije i naroda iznad stranačkih interesa', istaknula je Kosor.

No na tome, kazala je, neće stati, a potom se obrušila na medije i DORH.

'Zašto istrage i uskočki proces, koji bi trebao biti tajan, nije tajan? Zašto i odakle cure informacije? Nećemo se umoriti u traženju odgovora na ta pitanja. Hrvatska neće biti pravna država dok i taj sustav ne bude uređen, jer tjednima i mjesecima različiti iskazi cure u medije. Vjerujete, dobit ćemo iskaz od koga cure informacije i za to će netko odgovarati', uvjerena je Kosor.

U HDZ-u se ne boje toga dokle istrage mogu odvesti, jer 'dogodit će se što se treba dogoditi'.

'Što se nas tiče, možemo se vratiti i u baraku na Jarunu i krenuti od nule. Mi smo velika stranka sa 220 tisuća članova, od kojih mnogi plaćaju članarinu. Prvi smo poveli borbu protiv korupcije. Ustajat ćemo na tome, ali ćemo ustrajati i u tome da se raščiste istrage koje istražuju druge stranke.

Što je s istragama u slučaju Tržnica Rijeka i činjenicom da je državna revizija pronašla da je 149 milijuna kuna potrošeno nenamjenski? Što je s iskazom Ivana Zvonimira Čička koji je rekao da postoje tajni računi SDP-a u inozemstvu, a o kojima je pisao još 2007. godine? Što je s aferom u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja se sada događa u cestama, a o kojoj svi vi novinari šutite?', zapitala se Kosor.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Kosor je kazala da nije slučajno to da se istrage provode u predizborno vrijeme.

'Ovaj tajming izabran je da bi se naštetilo stranci, ali vjerujem da USKOK i DORH pošteno rade svoj posao. Dajem potporu radu Mladena Bajića', kazala je Kosor.

Upitana misli li iz moralnih razloga – s obzirom na to da ona nije predmet USKOK-ove istrage, ali se istražuje financiranje njezine predsjedničke kampanje 2005, podnijeti ostavku, Kosor je odgovorila da ne misli. U trenutku postavljanja tog pitanja većina članova predsjedništva HDZ-a uzviknula je: 'Ma, daaaaj!'

'Na nagađanja ne želim odgovarati. Nitko od vas nije dio USKOK-a. Mediji su naštetili HDZ-u jer objavljuju neprovjerene informacije koje cure iz istrage. Moje ime nije predmet istrage, ali spremna sam se javiti na poziv USKOK-a', zaključila je Kosor.

Zanimljivo je kako su reagirali HDZ-ovci, kada su negdje na pola presice primijetili da ih novinari 24sata TV-a, usprkos zabrani prijenosa, snimaju. Na pitanje premijerki zašto, budući da tvrdi da je otvorena za medije, ne dopušta prijenos uživo, ona je odgovorila da ništa nije dopustila, pa ne može ni zabraniti.

Izvanredna presica u HDZ-u