NAKON KRITIKA U SABORU

Bajić: Ne znam kako ću sutra na posao

21.10.2009 u 17:33

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izjavio je večeras kako nije siguran da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), nakon današnjih kritika u Hrvatskom saboru, može stabilno nastaviti s radom.

"Ne znam kako ću sutra na posao, jer nisam siguran nakon ovakvih kritika da Državno odvjetništvo može stabilno nastaviti raditi svoj posao. Mislio sam da smo i do sada dobro radili, ali vidim da dobar dio vas to ne misli. Ako je tako, molim vas postavite pitanje moje osobne odgovornosti i pitanje mogu li nastaviti posao do kraja mandata", rekao je Bajić u Saboru, nakon što je oporba najavila da neće prihvatiti izvješće o prošlogodišnjem radu DORH-a.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić prethodno je predstavio rezultate Državnog odvjetništva u Saboru. Oporba je odbacila izvješće optužujući ga da stoji na pragu Banskih dvora do kojih vode tragovi kriminala. U izvješću glavnog državnog odvjetnika, punog statističkih podataka, Bajić je rekao da se u posljednje tri godine nije puno promijenilo te da je u 2008. bilo četiri posto manje kaznenih prijava nego u 2007. godini.

Bajić se požalio jer javnost DORH doživljava kao tijelo općeg nadzora, a ne kao jednu kariku u lancu istrage koji počinje policijom, a završava sudom. Ističe da je vezan načelom zakonitosti pod cijenu da se dođe u raskorak s dijelom javnosti. 'Afere koje se otkrivaju, istražuju i presuđuju u jednom danu u medijima nisu afere s kojima se može na sud jer to dovodi u pitanje načelo zakonitosti', unaprijed se branio Bajić.

'Svi tragovi vode do Vlade'

U ime kluba SDP-a Nenad Stazić rekao je da ne prihvaćaju izvješće jer ne vide efikasnost DORH-a kada su u pitanju počinitelji iz kruga politike. Stazić je kao bivši predsjednik saborskog Odbora za istragu slučaja Kamioni, podsjetio na tu aferu i pokretanje istrage protiv Berislava Rončevića tek kada je smijenjen s mjesta ministra unutarnjih poslova: 'Pet godina je prošlo od događaja za koje DORH sada smatra kao težak oblik zlouporabe položaja i ovlasti. Sada kada je zatraženo skidanje imuniteta za Ročevića, sada vidimo jesu li se pojavili neki novi elementi? Zna li DORH nešto što nije znao prije pet godina?'

Stazić je Bajića kritizirao jer unatoč upozorenjima predsjednika Mesića još 2005. nije tražio od policije da ispita slučaj u kojem se sumnja u pronevjeru 10 milijuna kuna iz MORH-a u vrijeme kada je ministar bio Rončević. Na to se Bajić pravdao da ga nitko nije obavijestio o tom slučaju te odgovorio da 2005. kada je Mesić o tome govorio 'nije bio na tržnici u Zaprešiću', a da je 2007, kada je slučaj istražio jedan dnevni list – otvorio spis za slučaj Kamioni.

Na Bajićeva leđa stavljeni su, između ostalih, i slučaj Brodosplit težak pet milijuna dolara te posljednji slučaj Podravka: 'Svi upućeni kažu da se kilogram mrkve ne može kupiti bez Polančeca. I sada se sve zaustavlja pred vratima Polančeca. Sve istrage staju pred vratima Banskih dvora!'

Bajić: 'Tražite moju smjenu!'

Slične afere spomenuo je i IDS-ov Damir Kajin čiji je klub također odbacio Bajićevo izvješće: 'Imam dojam da se DORH bavio marginalnim pitanjima. U aferi HEP istražuje se neki Buljubašić, a ne dira se u HAC zbog milijunskih provizija nego Audija... To učinkovito nedjelovanje mora prestati!'

Bajić je na kraju odustao od objašnjavanja zakonske procedure i uloge DORH-a te rekao da odgovorno tvrdi da nikada niti jedan političar nije vršio pritisak na njega. 'Tražite moje razrješenje i smjenu, ali vodite računa o tome što piše u izvješću o radu državnih odvjetnika koji nisu zaslužili da ih se povezuje s bilo kakvom politikom!' zaključio je Bajić.

U ime kluba HDSSB-a izvješće DORH-a odbio je i Ivan Drmić koji je iza statističkog izvješća Mladena Bajića vidio samo način da se sakrije iza brojki. 'U njemu se vidi tko je ukrao nekakvu kokoš, anonimni ljudi bez političke zaštite. Oni nabijaju statistiku u izvješću!' 'Bajić sluša zov politike', rekao je Drmić i optužio Bajića da je vješt medijski manipulator jer se krije iza policije ili iza suda. 'Ja si kao laik postavljam pitanje čemu DORH? Može to raditi Hrvatska pošta ili onaj City Express!'

Klub HDZ-a i HSS-a stao je iza Bajićevog izvješća, s tim da je HSS-ova Marijana Petir ipak dodala da 'HSS u sljedećem izvješću očekuje puno više'.