NA ŽITNJAKU U ZAGREBU

Bačve s otrovom bačene pored kuća

14.07.2009 u 22:22

Bionic
Reading

Velike količine za sada nepoznatih otrovnih tvari spremljenih u metalnim bačvama pronađene su u utorak navečer na zagrebačkom Žitnjaku. Prva analiza napravljena u HZJZ-u pokazala je da se radi o opasnom otpadu, a o čemu se točno radi trebalo bi biti poznato do kraja tjedna

Stanovnici te četvrti grada Zagreba prijavili su Centru 112 širenje snažnog mirisa zbog kojeg su posumnjali na curenje plina, nakon čega je na teren izišla policija u pratnji inspekcije zaštite okoliša, djelatnika Zavoda za javno zdravstvo te toksikologa.

Na livadi nedaleko od Chromosovog postrojenja na Radničkoj cesti, ali i stambenih kuća, pronađeno je pedesetak neoznačenih metalnih bačvi iz kojih se smrad širio. Prema pisanju Jutarnjeg.hr, riječ je o opasnoj kiselini spremljenoj u industrijske bačve različitih veličina od 50 do 200 litara.

Vatrogasci su također izišli na mjesto zbivanja, odjeveni u specijalna odijela za zaštitu od kemikalija te od 21.30 pokušavaju sanirati štetu.

'Ove bačve tu stoje punih 36 godina i otad imamo problema s njima, ali i smradom koji izlazi iz njih. Nitko ne zna tko dovozi te bačve', izjavio je 72-godišnji Roko Peunić, stanovnik Žitnjaka čije se zemljište nalazi u neposrednoj blizini bačvi s kemikalijama.

Stanari obližnjih kuća napomenuli su kako je netko danas na istom mjestu ostavio novih šest bačvi iz kojih se još bilo dimilo. Oko mjesta zbivanja okupili su se brojni građani koji su isto naveli da cijeli dan osjećaju čudan miris u zraku. Neki su se požalili i na neugodan osjećaj peckanja u grlu.