izmjene zakona

Bačić: Većina građana 30. svibnja čuva u memoriji kao Dan državnosti

30.05.2019 u 12:36

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je najavio da bi Sabor izmjenama zakona trebao potvrditi da je 30. svibnja Dan državnosti

'Taj je dan u memoriji hrvatskog naroda kao dan kada je započeo proces stvaranja samostalne Republike Hrvatske i vjerujem da većina taj dan čuva u memoriji kao Dan državnosti. Ovi drugi datumi su vrlo važni u povijesnom slijedu stvaranja Hrvatske, ali ishodište svih tih dana je današnji kada je konstituiran prvi višestranački saziv Sabora', istaknuo je Bačić.

Napomenuo je da većina građana nije saživjela sa 25. lipnja i zbunjuje ih što se dogodilo na taj dan, a što 8. listopada.

Najavio je da će se o tome najprije provesti konzultacije s drugim klubovima zastupnika u Saboru jer bi htjeli o tome odlučiti konsenzualno. Nije precizirao rokove u kojima bi se taj praznik vratio na prvotni datum, samo je rekao da je na Vladi da pokrene proceduru, predloži zakonske izjave nakon čega će se o tome raspravljati u Saboru, ali teško da će to biti prije ljetne stanke.

S obzirom na to da građani daju lošu ocjenu radu Sabora, Bačić je kazao da su građani u pravu kada tako ocjenjuju, jer ni on nije zadovoljan. 'Na svakome od nas je da svojim doprinosom popravi sliku, ali rad zastupnika ovisi o svakom pojedinačno, ja mogu usmjeravati samo svoj Klub', rekao je Bačić.

Na novinarsku primjedbu da se u sabornici trenutačno nalaze samo dva zastupnika HDZ-a, odgovorio je da je uvjeren da ih je većina u zgradi, priprema rasprave ili sudjeluje u radu radnih tijela, a neki imaju obaveze i izvan Sabora.

Bačić je odbacio i tumačenja da je u jučerašnjoj saborskoj raspravi napao predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašu Novaković, niti mu, kaže, to pada na pamet nego je samo komentirao odluku Povjerenstva o bivšoj potpredsjednici Vlade Martine Dalić koju je poništio Upravni sud.

Naglasio je da Novaković nije izabrana na čelo Povjerenstva da bi odlučivala in favorem zastupnika HDZ-a. 'Očekujem da tamo radi po zakonu i kažnjava sve kada budu u sukobu interesa, uključujući i zastupnike HDZ-a. Nije postavljena tamo ni po kakvom stranačkom uvjerenju, dobila je povjerenje Sabora, ako hoćete i HDZ-a, jer je ispunjavala sve uvjete da tu dužnost obnaša, želim da to radi što je moguće bolje, ali to ne znači da moram prešutjeti nešto što mislim da je trebala napraviti', poručio je Bačić.

Pojasnio je i da kršenje načela nije sukob interesa, a stvara se dojam da jest, no, razlika je velika i to treba razlučiti.

Upitan je li to bila uvertira u sutrašnju sjednicu na kojoj će se raspravljati o premijeru Andreju Plenkoviću, Bačić je rekao da za to ni ne zna.

'Dajem punu podršku radu Povjerenstva da sankcioniraju bilo koga kada za to postoje uvjeti, i ne pada mi na pamet utjecati na rad Povjerenstva dok donosi odluku o nekom dužnosniku. Odbijam bilo kakve insinuacije da time želim utjecati na rad Povjerenstva', kazao je.