GOTOVO 3800

Na bliskoistočnoj i sjevernoafričkoj ruti poginulo najviše migranata od 2017.

13.06.2023 u 18:51

Bionic
Reading

Gotovo 3800 ljudi umrlo je na bliskoistočnoj i sjevernoafričkoj migrantskoj ruti prošle godine, što je najveći broj od 2017., prema podacima koje je u utorak objavila Međunarodna organizacija za migracije (IOM)

UN-ova agencija registrirala je 3789 smrtnih slučajeva u 2022. na morskim i kopnenim putovima u tim, uključujući prelaske pustinje Sahare i Sredozemnog mora.

U izvješću se ističe kako je taj broj, koji je bio 11 posto veći nego 2021. i najveći nakon 4255 prije šest godina, vjerojatno znatno manji od stvarnog zbog oskudnih službenih podataka i ograničenog pristupa migracijskim rutama za pripadnike civilnog društva i međunarodne organizacije.

'Ovaj alarmantan broj smrtnih slučajeva na migracijskim rutama unutar i iz regije MENA (Bliski istok i Sjeverna Afrika) zahtijeva hitnu pozornost i usklađene napore za povećanje sigurnosti i zaštite migranata', rekao je Othman Belbeisi, regionalni direktor IOM-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

IOM navodi da je najveći broj smrtnih slučajeva na kopnenim rutama prošle godine zabilježen u ratom razorenom Jemenu gdje je prema IOM-u povećano ciljano nasilje protiv migranata.

Na pomorskim rutama prema Europi, IOM je zabilježio porast broja smrtonosnih incidenata prilikom prijevoza migranata brodovima iz Libanona u Grčku u Italiju. 'Čak 84 posto onih koji su poginuli na pomorskim putovima ostaju neidentificirani, ostavljajući očajne obitelji u potrazi za odgovorim'”, stoji u izvješću IOM-a.