hdz-ov saborski klub

Bačić: Prijedlog ZLB-a o izlasku iz Energetske povelje nepromišljen

22.11.2022 u 11:32

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-ova saborskog Kluba Branko Bačić izjavio je u utorak kako je prijedlog o izlasku Hrvatske iz Ugovora o energetskoj povelji, koji zagovara Zeleno-lijevi blok (ZLB) „u ovom trenutku, na određeni način do kraja nepromišljen“

Na razini EU-a govori se o modernizaciji Povelje, koja bi s jedne strane akceptirala nove ciljeve koji zahtijevaju smanjenje emisije CO2 i s druge strane sigurnost ulaganja, s obzirom da smo i dalje ovisni o fosilnim gorivima, rekao je Bačić u slobodnom govoru.

Time se referirao na zahtjev Kluba ZLB-a koji traži da Hrvatska izađe iz tog ugovora i pridruži se nizu zemalja koje ovih tjedana najavljuju svoj izlazak.

„Riječ je o zastarjelom i izrazito štetnom međunarodnom ugovoru, koji koriste strane korporacije koje koriste fosilna goriva da u ime zaštite svojih ulaganja tuže samostalne države koje provode svoje klimatske programe i postupno napuštaju fosilna goriva“, rekla je Jelena Miloš (ZLB).

Ustvrdila je kako je taj ugovor izravno suprotan ciljevima Pariškog sporazuma, zbog čega niz zemalja najavljuje svoj izlazak.

„Još ne znamo stav Vade“, rekla je zastupnica i najavila da će Klub ZLB-a ovoga tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog da se Vlada obveže na izlazak iz Ugovora o energetskoj povelji.

Bačić joj odgovara kako zaboravlja da je Povelja donesena da bi se na razini EU-a uspostavio mehanizam koji bi zaštitio ulagače od izmjena pravila kojima bi se velika ulaganja učinila neisplativim. To je, dodaje, utvrđeno na razini cijele EU.

Bačić kaže i kako je u idućih desetak godina teško očekivati da će se značajno izmijeniti mogućnost prelaska na obnovljive izvore energije. „U tom smislu, Vlada promišlja i o činjenici da se modernizira i, ako se Povelja ne modernizira, izađe iz nje“, rekao je.