igra prijestolja

Bačić pregazio Beroša, Opara i Nina Obuljen jednom nogom u Bruxellesu: Što još HDZ kuha na jugu?

05.03.2024 u 12:45

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš jedan je od rijetkih HDZ-ovaca koji su u protekle četiri godine izgubili mjesto nositelja stranačke liste na parlamentarnim izborima: prije četiri godine predvodio je HDZ u 10. izbornoj jedinici i neposredno nakon izbijanja pandemije koronavirusa ostvario povijesni rezultat s 35.678 preferencijalnih glasova, tri i pol tisuće više i od samog Andreja Plenkovića u 1., zagrebačkoj jedinici

Na jugu Dalmacije HDZ će na predstojećim parlamentarnim izborima ponovno predvoditi Branko Bačić, a Beroš će na listi biti smješten negdje iza njega.

'Njegov utjecaj unutar stranke i u javnosti je u evidentnom i dugotrajnom padu. Beroš je potrošen, ali neće ga se zbog toga politički mrcvariti. Predviđeno je da se nađe među prva tri ili četiri kandidata u ovoj izbornoj jedinici', objasnio je za tportal jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Nositelje izbornih lista za svih deset izbornih jedinica, kao i liste za dijasporu, Andrej Plenković objavio je ovog ponedjeljka uz najavu skorog raspuštanja Sabora, što znači da će se parlamentarni izbori održati koncem travnja ili početkom svibnja. Osim Beroša, prvo mjesto u 3., zagorskoj izbornoj jedinici izgubio je Žarko Tušek, kojemu je teško naškodila afera 'Kaj bi ti štel biti?', a u 5., slavonskoj jedinici nema bivšeg ministra financija Zdravka Marića jer se povukao iz aktivne politike. Njega će zamijeniti ministar Marin Piletić.

Nositelji HDZ-ovih lista u ostalim jedinicama ostali su isti.

'Prije nekog vremena Plenković je unutar stranke objavio da je donio odluku o nositeljima lista, a ovog tjedna izdiktirao je i imena o kojima nije bilo nikakve rasprave, osim eventualno u njegovu najužem krugu suradnika. No to je njegovo potpuno pravo', otkriva ovaj sugovornik iz vladajuće stranke.

  • +23
Bačić je veći dio mandata ministra graditeljstva proveo u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Branko Bačić kao nositelj liste u 10., splitsko-dubrovačkoj izbornoj jedinici, ocijenjen je kao provjereno rješenje, a u stranci procjenjuju i da je zbog ubrzanja procesa obnove potresom razorenih područja u javnosti stekao pozitivnu percepciju, premda ta tema nije usko vezana uz Dalmaciju. No Bačić je Korčulanin i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima snažan utjecaj, što se ne može reći za Beroša.

'On je Hvaranin samo porijeklom, ali životno i profesionalno vezan je za Zagreb i teško da se može percipirati kao predstavnik ovog dijela države u Saboru', nezadovoljan je dio HDZ-ovaca s juga s kojima smo razgovarali.

Povratak 'teškaša'

U stranačkim kuloarima već se tjednima raspravlja o sastavu izbornih lista, a HDZ ih obično kroji u skladu s utjecajem njihovih lokalnih organizacija. Indiskrecije ipak govore da će za predstojeće izbore iz političkog naftalina izvući i jednog 'teškaša': radi se o umirovljenom generalu i bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću te će se on, moguće je, naći na simboličnom zadnjem mjestu na listi.

On je na ranijim izborima također davao podršku svojoj stranci, premda se povukao iz aktivne politike i bavi se (vrlo unosnim) privatnim biznisom. Krstičević je trenutno Plenkovićev savjetnik, a viđen je i na posljednjim stranačkim skupovima. Ako i izbori ulazak u Sabor, očekuje se, svoj mandat ne namjerava konzumirati.

Prvi vrhu HDZ-ove stranačke liste za južni dio Dalmacije očekuju se naći dubrovački gradonačelnik Mato Franković, šef splitskog ogranka stranke Tomislav Šuta i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Mjesta bi trebalo biti i za bivšeg splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu.

'No paralelno traje borba za mjesta na HDZ-ovoj listi za Europski parlament i kao kandidati iz ovog dijela države figuriraju upravo Krstulović Opara, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i sadašnja potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica', otkrivaju tportalovi sugovornici.

U 9. izbornoj jedinici, koja pokriva zadarsko i šibensko područje sve do Solina, odnosno predgrađa Splita, nositelj liste ove stranke bit će ministar pravosuđa Ivan Malenica iz Šibenika, a drugo mjesto pripast će ministru regionalnog razvoja Šimi Erliću. Time su se pokrili apetiti i ego šibenskog i zadarskog HDZ-a, a treće mjesto izvjesno će pripasti političkom tajniku stranke Anti Sanaderu.

Može li HDZ-u naškoditi - nogomet?

Njegov utjecaj na stranačka gibanja i kadrovsku politiku HDZ-a u proteklim godinama bio je gotovo nemjerljiv, što je bilo vidljivo u sastavu izbornih lista i za 9. i za 10. izbornu jedinicu: upravo uz Sanadera vezali su se kandidati poput bizarnog načelnika Općine Seget Vinka Zulima, bračke HDZ-ovke Danice Baričević - koja se teško izblamirala izjavama o 'malim i škurim' stranim radnicima - te primjerice nesuđenog ministra obrane Ante Bačića zvanog Baćo ili samozatajnog, ali vrlo utjecajnog Ante Mihanovića.

'Sada ćemo vidjeti je li Sanader i dalje svemoćan kod Plenkovića ili su mu dionice ipak nešto pale', govore HDZ-ovci za tportal.

U dvije dalmatinske jedinice ova stranka tradicionalno dobro prolazi, no uoči predstojećih izbora kod njih se osjeća primjetna nervoza zbog - nogometa. Naime izbijanjem afere oko suđenja u hrvatskoj ligi ti se problemi sve češće povezuju upravo s HDZ-om, čiji članovi zapravo dominiraju u vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza.

Na parlamentarnim izborima prije četiri godine i sam predsjednik HNS-a Marijan Kustić našao se na visokom četvrtom mjestu liste u 10. izbornoj jedinici. Nije izvjesno da će se to ponoviti jer se upravo Kustićevo lice proteklih tjedana našlo na improviziranim tjeralicama kojima je bio izlijepljen Split, ali i dobar dio Dalmacije.