AFGANISTAN - DUBAI

Avion s Amerikancima prisilno sletio u Iran

06.09.2014 u 10:01

Bionic
Reading

Zrakoplov na čarter-letu iz Bagrama u Afganistanu za Dubai, koji je prema raspoloživim informacijama prevozio stotinjak američkih i dva kanadska vojnika, preusmjeren je u petak u Bandar Abas u Iranu iz 'birokratskih razloga', kazao je neimenovani američki dužnosnik

Po njegovim riječima, iranske vlasti tražile su od zrakoplova državne zrakoplovne tvrtke iz Dubaija Fly Dubai da se vrati u Afganistan zbog 'problema s planom leta', no kada im je rečeno da zrakoplov nema dovoljno goriva iranske zrakoplovne vlasti preusmjerile su zrakoplov u Bandar Abas izrazivši nadu da će avion uspjeti čim prije napustiti Iran.

Američki je dužnosnik potvrdio također da raniji navodi o tome da je iranski borbeni zrakoplov prisilio zrakoplov iz Dubaija na slijetanje u Iranu nisu bili točni.

Predstavnik tvrtke Fly Dubai također je u izjavi nastojao smiriti duhove navevši da je 'zrakoplov preusmjeren s rute za Dubai i da je u tijeku utvrđivanje vremena njegova dolaska' te potvrdivši da se zrakoplov nalazi na letu za Dubai.

Preusmjeravanje zrakoplova s američkim vojnicima izazvalo je posebnu pažnju jer su odnosi SAD i Irana već desetljećima opterećeni problemima. SAD su u travnju 1980. prekinule diplomatske odnose s Iranom, pet mjeseci nakon što su iranski studenti okupirali američko veleposlanstvo u Teheranu i uzeli američke građane za taoce. Četrdeset i dvoje Amerikanaca držano je u zatočeništvu 444 dana.

Trenutačno su dvije zemlje podijeljenih stajališta u pogledu iranskog nuklearnog programa, a SAD sumnjiči Iran da želi razviti nuklearnu bombu dok Iran tvrdi da se radi o programu isključivo u civilne svrhe. SAD, koje su uvele sankcije Iranu zbog odbijanja da zaustavi program obogaćivanja urana, pregovara s drugim velikim silama oko zaustavljanja iranskog nuklearnog programa u zamjenu za skidanje sankcija.

Zrakoplov je u konačnici stigao na odredište u Dubai.