teška nesreća

[VIDEO] Kineski vatrogasni dužnosnik o rušenju aviona sa 132 putnika: Među ostacima nema znakova života

21.03.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Avion kineske kompanije China Eastern Airlines, koji je prevozio 132 putnika, srušio se blizu grada Wuzhoua u južnoj Kini

Boeing 737 na putu od Kunminga do Guangzhoua srušio se u planinskom području i uzrokovao požar, prenosi Sky News vijest kineske državne televizije CCTV. Kineska Uprava za civilno zrakoplovstvo je na svojim službenim stranicama objavila kako je u avionu bilo 123 putnika i devet članova posade. Kineski People's Daily citirao je vatrogasnog dužnosnika koji je izjavio kako među ostacima aviona nema znakova života. Da vrlo vjerojatno nema preživjelih potvrđuje i poruka iz aviokompanije u kojoj su poručili kako tuguju za putnicima i članovima posade koji su poginuli u padu.

  • +6
Pad aviona China Eastern Airlinesa u južnoj Kini Izvor: Profimedia / Autor: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

Video klipovi koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju veliki požar i mnogo dima u planinskom području, a jedan pokazuje navodni dio srušenog aviona. Mediji navode izjavu jednog očevica koji je rekao kako se avion u padu potpuno raspao.

Prve objavljene informacije govorile su o 133 osobe u avionu. Kineska agencija navodi da su spasilačke službe na putu prema mjestu pada aviona te da je 117 vatrogasaca sa 23 vozila poslano iz Wuzhoua, dok je još 538 vatrogasaca poslano iz drugih dijelova provincije Guangxi.

Pojavila se i navodna snimka pada na kojoj se vidi kako je avion padao vertikalno, no sam trenutak udara u zemlju se ne vidi.

Prema podacima sa stranice FlightRadar24, prikaz leta MU5735 prekinuo se u 2.22 po lokalnom vremenu (7.22 po srednjoeuropskom). Prije toga, avion je na visini od oko 8800 metara i pri brzini od 842 km/h naglo počeo padati te je zadnji put zabilježen na visini od 982 metra i s brzinom od 696 km/h, prenose mediji. Podaci ne pokazuju zašto je avion naglo počeo gubiti visinu, kut padanja ni jesu li i što piloti poduzimali da izbjegnu pad, navodi businessinsider.

Kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je istragu kako bi se što prije utvrdio uzrok pada aviona te kako bi se osigurala 'apsolutna sigurnost avioprometa'.

Službena stranica aviokompanije Chinese Eastern Airlines promijenjena je u crno-bijelu boju, što aviokompanije obično rade nakon nesreća u znak poštovanja prema žrtvama.

Sky News podsjeća da se posljednja fatalna nesreća nekog kineskog aviona dogodila 2010., kada se zbog slabe vidljivosti prilikom slijetanja srušio Embraer E-190, pri čemu je poginulo 44 od 96 putnika.