Katalin Cseh

'Autoritarni režimi pljačkaju vlastiti narod...uzimaju novac za kupnju luksuznih nekretnina u Italiji ili umjetnine u Parizu ili imovine tvrtke u Frankfurtu'

17.02.2022 u 11:23

Bionic
Reading

Europska unija treba se suprotstaviti autoritarnim režimima, a način na koji će to učiniti je da ide za njihovim novcem, preporuka je izvješća Europskog parlamenta o korupciji i ljudskim pravima

"Autoritarni režimi pljačkaju vlastiti narod, uzimaju mu resurse, krše njegova ljudska prava i onda uzimaju taj novac za kupnju luksuznih nekretnina u Italliji ili umjetnine u Parizu ili imovine tvrtke u Frankfurtu", rekla je izvjestiteljica Katalin Cseh tijekom rasprave o izvješću navodeći kao primjer Vladimira Putina i Rusiju u jeku ukrajinske krize.

Po njezinim riječima, Putin je proveo 20 godina čuvajući novac na Zapadu, a sada misli da može činiti što hoće.

"Sve je to duboko nemoralno – nemoralno i protiv svega za što se Europa zalaže", upozorila je.

Cseh se osvrnula i na nuklearnu elektranu koju Rusija gradi u Mađarskoj bez javnog natječaja, a čija je vrijednost 12,5 milijardi eura, te na veliki kineski željeznički projekt i izgradnji kampusa sveučilišta Fudan u Budimpešti.

„Milijarde eura se ulažu, uvjeti tih projekata su tajni, nema načina pratiti kako se taj novac troši“, istaknula je izvjestiteljica. Cseh je također napomenula da oligarsi koji su vezani uz mađarskog premijera pri tome zarađuju „svoj dio kolača“.

Problem je u tome što EU pasivno prati taj utjecaj i ignorira upozorenja o sigurnosnim rizicima, kazala je Cseh dodavši da je vrijeme da se tome stane na kraj.

Stoga se u izvješću poziva na učinkovitiji okvir sankcija protiv oligarha te na veću transparentnost u sektorima financija i nekretnina. Također se poziva na financijsku potporu i pravnu zaštitu za aktiviste, zviždače i novinare koji su najjači saveznici u toj borbi i koje ne bi smjeli ušutkati ili zastrašiti autokrati i oligarsi.

Također je naglasila da je potrebno pročistiti sav sumnjiv novac iz EU-a i da „proeuropski centar želi ustati protiv utjecaja Rusije“, ali problem je u desnici koja to blokira.

„Moraju se vidjeti sve financijske veze, moraju se pratiti investicijski projekti“, rekla je izvjestiteljica.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas naglasio je da se EU mora boriti protiv korupcije na globalnoj, multilateralnoj, regionalnoj razini i razini zemalja, ali da je istovremeno potrebno razmišljati o vezi s ljudskim pravima.

Rekao je i da EU ima impresivne alate na raspolaganju za borbu protiv korupcije, a to su vladavina prava, OLAF, pučki pravobranitelj, ured tužitelja i novac.

„Korupcija predstavlja suprotnost onome za što se zalažemo te dolazi uz trošak, a trošak korupcije je ogroman, procjenjuje se da iznosi dva do pet posto globalnog BDP-a“, kazao je Schinas.

Izvješće o preporuci EP-a o korupciji i ljudskim pravima usvojeno je u EP-u u četvrtak s 568 glasova 'za', 42 protiv i 82 suzdržana.

Hrvatski zastupnik u EP-u Ivan Vilibor Sinčić rekao je da nekoliko velikih fondova kontrolira „ogroman, ako ne i sav dio ekonomije, pogotovo zapadne“ i da jedan milijarder ima veću imovinu nego milijarde drugih ljudi.

„Govorimo o entitetima s neograničenim resursima koji su se još više povećali u ovoj krizi, došlo je do najvećeg transfera bogatstva,“ kazao je Sinčić.

Hrvatski zastupnik zaključio je da se radi o neograničenom korupcijskom potencijalu i da su političari donosili „neznanstvene i nedemokratske odluke“, dok su mediji širili „cenzuru i strah da bi se na kraju ispričavali. Također, za znanost je rekao da je u mnogim slučajevima davala pogrešne procjene i da su svi oni „upregnuti u kočije marketinga“.

Sinčić je zatražio da se temeljito istraže veze između Komisije i farmaceutskih kompanija. Rekao je i da se ovakva sistemska korupcija mora sankcionirati jer „inače je samo pitanje vremena prije nego sve preuzme“.