'SPLIT LOVE STORY'

Autor traži sponzore za film 'Građanin Kerum'

30.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Ante Kuštre, bivši novinar i filmski kritičar Slobodne Dalmacije, putopisac, likovni umjetnik scenarist i redatelj dokumenarnih filmova (zadnja uspješnica ‘ZOO TITO’), kao scenarist i redatelj snima svoj novi dokumentarni film. Glavni protagonist filma bit će ovoga puta danas najspominjaniji stanovnik tog čudnog i posebnog grada - splitski gradonačelnik Željko Kerum. Parafrazirajući radnju jednog od najboljih svjetskih filmova Orsona Wellesa, Kuštre je svoj film naslovio 'Građanin Kerum'

'Film ima podnaslov ‘Split love story’ (eng. split - rascijep, podijeljenost op.a) jer je riječ o ljubavnoj priči koja je splitska, pa u njoj ima istovremeno i privlačnosti, i odbojnosti, i obožavanja, i nipodoštavanja, itd, a sve to između građana Splita i njihova gradonačelnika. Ja ću svakako kao autor filma biti i aktivan i pasivan, kao što će film biti u bojama i crno-bijeli, zabavan i poučan, za grad i za selo, za domaće potrebe i za izvoz', rekao je Antre Kuštre.

Film živi svoj virtualni život već pet mjeseci na stranici www.gradjanin-kerum.com

Također, u filmu će se pojavljivati i svi važni akteri priče o Kerumu, kao što je njegova sestra Nevenka Bečić, glavni ženski lik, koja kao i u staroj poslovici stoji iza uspješnog muškarca. U filmu će se svakako naći Kerumovi 'suigrači' poput Jure Šundova, Joška Svaguše, Ante Livaje i još nekih. Kuštre pred kameru želi dovesti i Kerumove oponente, kao i neka poznata lica iz javnog života grada. Isto tako, svoj će obol dati i 'obični' ljudi, prodavačice, domaćice, umirovljenici, navijači, nezaposleni...

Na pitanje kako će autor okarakterizirati lik Željka Keruma, Kuštre odgovara: 'Ja sam umjetnik i kao takav prikazat ću Keruma trodimenzionalno, a ne plošno, kao uostalom i ostale likove. Nitko nije savršen pa da bude samo dobar niti skroz loš pa da bude samo zao. Vidjet će se do kraja filma čega u Kerumu više ima.'

Kao i kod 'Građanina Kanea', bit će to film koji će tragati za Kerumovim glavnim unutarnjim pokretačem, za njegovim 'mikročipom'.
Ako scenarij ne prođe ni na jednom od tri natječaja, državnom, županijskom ni gradskom, Kuštre će posegnuti za alternativnim modelom financiranja: od sponzorskih do dioničarskih uloga i priloga. 'Od deset sponzora po 70.000 kuna do 100.000 budućih gledatelja po sedam kuna - i eto kompletnog budžeta filma, koji uključuje troškove produkcije, postprodukcije i prezentacije', optimistično će autor.

Ideja je da se film premijerno prikaže u Splitu, zatim u Zagrebu, a onda u ostalim kinima. Želja mu je da film pohodi razne domaće i svjetske festivale. Kuštre je spreman od filma složiti TV seriju koju bi prikazao kroz četiri polusatne epizode pod nazivom 'Naše Misto' (montirane od snimljenog materijala).

'Od ‘Građanina Keruma’ očekujem da obori rekorde gledanosti domaćih filmova u zadnjih deset godina, s oko 100.000 gledatelja. Vjerujem da će tako biti, jer popularni glavni lik intrigantne priče koja se vrti oko Keruma ovom filmu daju velike šanse, gotovo garanciju, da će u tome zaista i uspjeti', zaključio je Kuštre.