odlučili ostati u hrvatskoj

Austrijski turisti se žale: Tri dana već molimo termin za testiranje, ali odgovora nema

19.08.2020 u 11:01

Bionic
Reading

Većina Austrijanaca je nakon što je njihova vlada stavila Hrvatsku na popis 'crvenih' zemalja otišla svojim kućama, skratila boravak, a mnogi su otkazali rezervacije. Ipak, neki su odlučili završiti godišnji odmor u Hrvatskoj bez obzira na nova pravila povratka, međutim susreću se s jednim problemom

Prije povratka u Austriju moraju napraviti test na Covid-19, ali velike su gužve u ustanovama za testiranje te se dugo čeka na termin.

Takav slučaj imaju austrijski turisti koji ljetuju u Mošćeničkoj Dragi, piše Novi list.

'Oni bi trebali prije povratka kući u Hrvatskoj napraviti test na COVID-19. Kako se planiraju vratiti sljedećeg vikenda, već su protekle subote kontaktirali Zavod za javno zdravstvo PGŽ-e te zatražili termin za testiranje i zamolili ako je moguće da to obave u petak, vjerujući kako bi nalazi trebali stići u roku 24 sata te da nakon toga mogu putovati kući.

Prošlo je već tri dana otkada su zatražili termin, a odgovor nisu dobili. Zvali smo i telefonom NZZJZ PGŽ-a, ali nam se nitko ne javlja. Privatni iznajmljivači konstantno primaju reklame turističkih ureda s informacijom gdje se i kako može napraviti testiranje, a onda taj sistem ne funkcionira.

Zvala sam i Turističku zajednicu Općine Mošćenička Draga i Turističku zajednicu Kvarnera i Hrvatsku turističku zajednicu i nigdje mi nisu mogli pomoći, a u HTZ u Zagrebu su mi rekli da pošaljem ljude na testiranje u Umag.

  • +23
Gužva za testiranje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Umjesto da se pobrinemo za ovo malo gostiju što nam je ostalo, a čija će riječ po povratku biti naša najjača reklama, sada ih dovodimo u poziciju da strepe i da godišnji odmor provode uznemireni, s mišlju hoće li se na vrijeme moći vratiti na posao u Austriju', izjavila je Kosovka Kleiner iz Mošćeničke Drage, a koja se preko pola stoljeća bavi privatnim iznajmljivanjem.

Na službenim stranicama Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a jasno se može vidjeti da im se obim posla po pitanju uzorkovanja i testiranja na COVID-19 za potrebe putovanja i turizma znatno povećao, piše Novi list.

'S obzirom na znatno povećane potrebe i zahtjeve za PCR testiranjima na COVID-19 kao posljedicu propisa pojedinih država u koje se iz Hrvatske vraćaju turisti ili u koje putuju hrvatski državljani, privremeno smo povećali i proširili kapacitete za uzorkovanje i testiranje', stoji u objavi na stranicama zavoda PGŽ-a, gdje se navode uz Rijeku i nove lokacije na kvarnerskim otocima na kojima je moguće obaviti testiranje.