ČUĐENJE U SVIJETU

Austrijski mediji o problemima hrvatske vlade: Premijer je neiskusan

01.02.2016 u 15:56

Bionic
Reading

Mediji njemačkog govornog područja raspisali su se o slučaju ministra branitelja Mije Crnoje i o tome kako se ‘nova Vlada već našla u problemima’, što konstatira austrijski konzervativni dnevnik Die Presse. Njemački Der Spiegel se pak čudi slučaju ministra koji je to bio samo šest dana, Deutsche Welle opisuje Crnoju kao ‘kontroverznog’, a lijevoliberalni austrijski dnevnik Der Standard čak je objavio humoristični dramolet o Tihomiru Oreškoviću, s naslovom ‘Premijer koji nema pojma’

‘Početak nove hrvatske vladajuće koalicije, sastavljene od desničarskog HDZ-a i ekonomski liberalnog Mosta, otišao je u temeljito krivom pravcu. Umjesto da se baci u reformsku politiku, zasad se novi kabinet bavi samim sobom. Pa tako od HDZ-a postavljeni ministar ratnih veterana Mijo Crnoja nije ni cijeli tjedan izdržao na dužnosti’, piše Die Presse u članku ‘Nova vlada Hrvatske u problemima’, i dodaje kako je Crnoja zbog svojeg prijedloga o registru izdajnika naišao na kritike i unutar vladajuće koalicije, a onda su mu mediji iskopali niz sumnjivih poteza, kao što je sporna prijava prebivališta. Dodaje se kako se Crnoja dao proglasiti radno nesposobnim, iako je nakon toga vodio firmu, a i da je unatoč naslijeđenom stanu htio s braniteljskim povlasticama napraviti obiteljsku kuću, za što je dobio i namjenski kredit.

‘Povrh svih tih sumnjivosti, imao je i zbog tučnjave problema s pravosuđem’, piše Die Presse i napominje kako je potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko optužio medije za harangu protiv Crnoje, a on je onda ipak dao ostavku. ‘Nakon prvog ministarskog ispadanja kritičari ‘Timovog tima’ svoju skepsu vide kao potvrđenu.’

Der Spiegel citira Crnojinu izjavu kako ne želi biti uteg novoj Vladi, nakon čega je ‘odstupio poslije samo šest dana na funkciji’. Ističe se da je Crnoja prvo izazvao proteste svojom idejom o registru izdajnika, a nakon toga su mediji otkrili niz afera u koje je upetljan. Deutsche Welle pak opisuje Crnoju kao ‘kontroverznog’, apostrofirajući njegov prijedlog registra izdajnika: ‘Slično kao u srednjem vijeku, u njemu su javno trebali biti prokazani svi koji se u ratu protiv Srba nisu pokazali dovoljno ‘domoljubnima’ i ne podržavaju kršćansko-konzervativni svjetonazor koji zastupa HDZ, najveća stranka među vladajućima.’ Piše se i kako je Most također tražio Crnojinu smjenu, a imenovanje dotičnog ministrom tumači se kao ‘ustupak ratnim veteranima koji prosvjeduju više od godinu dana u šatoru pred Ministarstvom branitelja’.

Austrijski javni servis ORFjavlja pak da se ‘vlada Tihomira Oreškovića nakon samo tri dana našla u problemima’, a sve zbog Mije Crnoje. Oreškovića se opisuje kao ‘politički neiskusnog’, a u tom tonu je i satirični tekst koji je objavio Der Standard, naslovljen ‘Premijer koji nema pojma - dramolet iz Zagreba’, autora Siniše Puktalovića. Riječ je o ‘fiktivnom razgovoru’ između Oreškovića i Karamarka, u kojemu potonji premijeru ‘pokušava objasniti hrvatsko društvo i politiku’.

U dramoletu se ismijava HDZ, pa tako fiktivni Karamarko objašnjava Oreškoviću da ga trebaju kao stručnjaka za poziciju premijera jer su ‘svi naši stručnjaci u zatvoru ili su tek nedavno izašli’. Kasnije se fiktivni Orešković žali ‘Tomyju’ kako ljudi ‘stalno govore da smo ustaše i loši ljudi’, na što Karamarko odgovara kako ‘sve dok jedni to govore, a drugi nas od toga brane možemo raditi što god hoćemo’. Orešković onda kaže kako želi ‘pomoći ljudima’, a 'Tomy' odgovara kako prvo ‘moraju pomoći sebi’. Satirizira se i prijedlog da se Sabor preimenuje u Hrvatski državni sabor te imenovanje Zlatana Hasanbegovića ministrom kulture. U dramoletu se na kraju pojavljuje kao lik i lider Mosta Božo Petrov, izjavljujući da ‘kao psihijatar zna kako će umiriti vlastitu savjest’.