HODOČASNICI PRISTIŽU

Austrijanci na Bleiburgu pripremili pokretne pritvore

14.05.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Austrijanci će snimati sva događanja na Bleiburškom polju, a postavili su i ‘pokretne pritvore’ za eventualne izgrednike

Dvadeset i pet autobusa punih hodočasnika iz Hrvatske stiglo je na Bleiburško polje gdje će točno u podne započeti službeni dio komemoracije u povodu 66. obljetnice bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta.

Molitva kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloichbahu počela je u 11 sati, a zatim je procesija krenula prema Bleiburgu. Svetu misu na Bleiburškom polju predvodit će biskup Križevačke eparhije Nikola Kekić, uz koncelebraciju fra Pave Dominkovića, voditelja Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, i ostalih nazočnih svećenika.

U Bleiburg su stigli i Andrija Hebrang i Tomislav Karamarko koji će održati pozdravne govore u ime Sabora Republike Hrvatske, odnosno u ime Vlade.

Zatim slijedi pozdravni govor izaslanika hrvatskog naroda iz BiH te predstavnika Počasnoga bleiburškog voda. Nakon toga predviđena je molitva za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti te sveta misa. Na kraju će slijediti polaganje vijenaca.

Komemoraciju povodom 66. obljetnice bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta organizira udruga Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta, u suorganizaciji sa zajedničkim Nacionalnim ravnateljstvom za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Organizator je u posebnom letku upozorio da će austrijska policija sva događanja na Bleiburškom polju staviti pod videonadzor i evidentirati sve osobe koje će eventualno svojim ponašanjem kršiti zakone Republike Austrije. Svaki prekršitelj austrijskog zakona bit će priveden u tzv. ‘pokretnim pritvorima’ koje će austrijsko redarstvo stacionirati na Bleiburškom polju.