borba s pandemijom

Austrija uvodi strože mjere zaštite od koronavirusa: Ako se situacija pogorša, za necijepljene će uvesti lockdown!

23.10.2021 u 10:53

Bionic
Reading

Austrija uvodi nove, oštrije, zaštitne mjere protiv epidemije koronavirusa, a ovaj put riječ je o mjerama koje se odnose isključivo na necijepljene

U toj zemlji dosad su postojale tri stupnja zaštitnih mjera, koje ovise o opterećenosti intenzivne njege. Trenutno je na snazi 1. stupanj zaštitnih mjera s 224 pacijenata na intenzivnoj njezi. Drugi stupanj uvest će se kad na intenzivnoj nje3ezi bude 300 pacijenata, a treći kad ih bude 400.

Austrijska je vlada, sinoć, uvela četvrti i peti stupanj zaštitnih mjera, a on predstavlja lockdown za necijepljene Austrijance. Tako će, ako broj pacijenat u intenzivnoj njezi dosegne 500, u kafiće i druge ugostiteljske objekte, na priredbe te u posjete bolnicama i staračkim domovima moći samo cijepljeni i oni koji su preboljeli covid-19. Necijepljeni će moći dolaziti na posao, ali će za to morati imati negativan nalaz na PCR testu. Ako broj pacijenata u intenzivnoj njezi dosegne 600, odnosno 30 posto opterećenost kapaciteta intenzivne njege, uvest će se najstroži režim za necijepljene, odnosno lockdown. Tada će necijepljeni moći na ulicu izlaziti samo u iznimnim slučajevima poput odlaska nas posao, u kupovinu osnovnih namirnica ili ako se moraju brinuti za blisku osobu, objavio je Večernji list.

Nove mjere objavili su u petak navečer austrijski kancelar Alexander Schallenberg i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein, s time da je ministar dodao kako će detalji odluke biti objavljeni u narednim danima. Mückstein je apelirao na građane neka se cijepe kako bi zaštitili sebe, svoje bližnje i sve ostale, a podsjetio je kako od 1. studenog na posao mogu doći samo cijepljeni, oni koji su preboljeli covid-19 ili oni koji imaju negativan nalaz PCR testa.

“Pandemija još nije vidljiva u retrovizoru, iako raspolažemo s dovoljno cjepiva. Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom valu necijepljenih”, rekao je Schallenberg koji je naglasio kako se nove mjere ne odnose na cijepljene i preboljene, nego samo na necijepljene.