POZADINA OSTAVKE

Kurz u tri ujutro slao poruke svom nasljedniku, bježi iz kancelarske fotelje u parlament: Je li krenuo stopama Ive Sanadera?

11.10.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je u subotu ostavku na mjesto šefa vlade, ustupivši mjesto ministru vanjskih poslova Alexandru Schallenbergu. Šef austrijskih pučana učinio je to pod pritiskom niza afera, od kojih je zadnja zapanjujuće slična onoj koja je presudila svojedobnom hrvatskom premijeru iz redova bratskog HDZ-a, Ivi Sanaderu. No sličnosti s palim hrvatskim premijerom tu ne prestaju

Kurz je naime osumnjičen da je zloupotrijebio javna sredstva plaćajući članke usmjerene protiv Reinholda Mitterlehnera, svojedobnog austrijskog vicepremijera i ministra gospodarstva iz redova Austrijske narodne stranke (ÖVP). Njega su, prema navodima iz istrage, 2016. Kurz i ljudi iz njegova kruga pokušavali diskreditirati u tabloidu Österreich bliskom stranci kako bi današnji premijer u ostavci sebe i svoje ljude progurao na čelo stranke i države, nazivajući ga čak i 'magarcem' u internim prepiskama. Tužiteljstvo za gospodarski kriminal upalo je u četvrtak u ured premijera, Ministarstvo financija te stranačke prostorije ÖVP-a, nakon čega Kurz više nije imao izlaza.

Kurzov kružok vrlo precizno formulira njegovo odstupanje ne kao ostavku, već kao 'korak u stranu'. Naime donedavni austrijski premijer ne namjerava otići s čela ÖVP-a, štoviše kani se vratiti u parlament kao šef zastupničkog kluba stranke. Podnoseći ostavku u subotu navečer, rekao je tek da želi osigurati stabilnost i 'spriječiti kaos', a iz njegova kruga iznose i slikovitu prispodobu: nije htio biti zapamćen kao kancelar koji je 'zapalio republiku kao nekoć rimski car Neron', piše Der Standard.

Mlađi koalicijski partner u vladi, Zeleni, Kurzov bijeg u parlament ne vide kao problem. Njihov čelnik, vicekancelar Werner Kogler, traži tek 'besprijekornu osobu' na čelu vlade, a čini se da je Kurz pronašao takvu u liku Alexandra Schallenberga, ministra vanjskih poslova i jedne od osoba iz njegova današnjeg kruga koji, prema svemu sudeći, tada nije bio umočen u unutarstranački tabloidni sukob.

Kurz je Schallenbergu u noći sa subote na nedjelju navodno poslao poruku u kojoj ga moli da preuzme kancelarsku fotelju. Schallenberg je zatražio malo vremena da razmisli, ali nakon što je dobio odgovor da ima tek nekoliko minuta da donese odluku prihvatio je ponudu.

Tako će Kurzov nasljednik već u ponedjeljak u 13 sati prisegnuti za novog kancelara, Zeleni na izvanrednoj sjednici parlamenta u utorak neće podržati zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi, a proračun za narednu godinu - još jedna tema oko koje su se lomila koplja unutar koalicije - proći će na izglasavanju u srijedu. Irene Neumann-Hartberger, šefica zastupničkog kluba ÖVP-a, već je odstupila s te pozicije i napravila mjesta za povratak premijera: 'Kurz je meni dao mandat 2019., logično je to da ću mu ga sada vratiti', rekla je.

Sebastian Kurz u svom zadnjem premijerskom posjetu na samitu EU - zapadni Balkan u Brdu kod Kranja Izvor: Profimedia / Autor: Luka Dakskobler / Zuma Press / Profimedia

No dok ovaj ekspresni manevar pokušava poslati poruku stabilnosti, u Kurzovu krugu nedvojbeno su zabrinuti ne samo zbog 'male Fimi medije', kako bismo mogli opisati aferu s plaćanjem članaka u tabloidima javnim novcem, već i zbog afere 'Ibizagate'. Ona se, po svemu sudeći, vraća Kurzu kao bumerang: nakon što je 2019. potjerao iz vlade Slobodarsku stranku Austrije zbog toga što je njezin predsjednik Heinz-Christian Strache dogovarao tajno financiranje s nećakinjom ruskog oligarha Igora Makarova, Kurz je lažno svjedočio pred parlamentarnim odborom koji istražuje spomenutu aferu.

Obje ove neugodnosti mogao bi riješiti jednim udarcem: Kurz kao premijer nije bio zaštićen od kaznenog progona u slučaju obje afere, ali Kurz kao parlamentarni zastupnik mogao bi aktivirati zastupnički imunitet. Iako klub ÖVP-a u austrijskom parlamentu zasad tvrdi da, u slučaju podizanja optužnice, Kurz namjerava sam tražiti skidanje imuniteta, ovom opcijom sve se više špekulira.

Sebastian Kurz nakon pretresa ureda kancelara u Beču Izvor: Profimedia / Autor: HERBERT NEUBAUER / AFP / Profimedia

U ovoj namjeri moglo bi ga spriječiti jedino unutarstranačko nezadovoljstvo. Čelnici nekolicine austrijskih saveznih republika iz redova ÖVP-a - spominju se Vorarlberg, Tirol, Štajerska, Gornja i Donja Austrija - navodno su odigrali vrlo aktivnu ulogu u smjeni na čelu vlade. Guverner Tirola Günther Platter čak je nagovijestio mogućnost crno-zelene koalicije, tj. izlaska ÖVP-a iz vlade, dok je guverner Vorarlberga Markus Wallner u lokalnom dnevniku Vorarlberger Nachrichten ukorio Kurza: 'Kao stranka imamo i određene zahtjeve o tome kako se ophodimo i kojih se moralnih standarda pridržavamo. Postoje crvene linije koje ne bi trebalo prijeći', rekao je Wallner, implicitno sugerirajući da je neizvjesna Kurzova budućnost u stranci.

Sve ovo neodoljivo podsjeća na listopad 2010., kad je Ivo Sanader aktivirao svoj saborski mandat kako bi osigurao imunitet od pravnog progona za niz optužbi koje su ga tada pratile, a HDZ-ovci su bježali od njega kao vrag od tamjana - tadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić čak ga je smjestio u sabornici da sjedi među SDP-ovcima. I njegov put 'prema dolje' krenuo je od medijske afere Fimi media dok je njegov 'Ibizagate' afera Ina-MOL, u kojoj su mu kaznenu odgovornost natovarile tajne snimke iz zagrebačkog Baltazara. Ironično, uhićen je mjesec i pol kasnije upravo u Austriji, na autocesti kod Salzburga, u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Hoće li Sebastian Kurz, u ironičnim obratu sudbine, možda krenuti prema Hrvatskoj, u kojoj je ljetos snimljen kako uživa u jednom rovinjskom restoranu?