PRANJE NOVCA

Austrija podigla kaznenu prijavu protiv Sanadera!

20.12.2010 u 15:23

Bionic
Reading

U ponedjeljak rano poslijepodne u austrijsko Državno odvjetništvo stigla je kaznena prijava protiv bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera za pranje novca, potvrdila je to Večernjem listu glasnogovornica Središnjega austrijskog Državnog odvjetništva u Beču nadležnog za korupciju Eva Habicher

To znači da je Ivo Sanader od danas za Austriju i službeno osumnjičenik, a Večernji list podsjeća da je istragu u slučaju Sanader pokrenulo državno odvjetništvo u Innsbrucku nakon prijave jedne tirolske banke o sumnji da je prao novac.

Habicher je za Večernji list izjavila da će državno odvjetništvo u Beču u najkraćem mogućem roku provjeriti navode iz prijave insbruškog odvjetništva. Dodala je da je središnje bečko odvjetništvo nadležno samo za 'određene kaznene radnje' kao što su korupcija, zlouporaba položaja i ovlasti, pranje novca, ali ne po svim odredbama kaznenog zakona i druge slične kažnjive radnje.

Na pitanje novinara Večernjeg lista hoće li Beč saslušati Sanadera videovezom, kao što će svjedočiti u srijedu u ispitivanju između Klagenfurta i Salzburga, Habichler je odgovorila da državno odvjetništvo nadležno za korupciju u Beču ima sve tehničke mogućnosti za takvu vrstu ispitivanja, dodavši da o tome donosi odluku za predmet zaduženi državni tužitelj 'smatra li to potrebnim'.

Izbjegla je procijeniti bi li se to moglo dogoditi i u slučaju Sanader.

Međutim, glasnogovornica središnjeg austrijskog državnog odvjetništva naglasila je da će Beč voditi istragu u slučaju Sanader isključivo za pranje novca, vezanu uz prijavu državnog odvjetništva u Innsbrucku.

Ekstradicijski postupak je i dalje u nadležnosti državnog odvjetništva Salzburg, a istraga o aferi Hypo kod državnog odvjetništva u Klagenfurtu