ZBOG BLEIBURGA

Austrija i službeno zabranjuje ustaška obilježja, kazne će biti rigorozne

22.11.2018 u 10:34

Bionic
Reading

Austrijska vlada usvojila je u srijedu izmjenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, a sada obuhvaća i ustaška obilježja

Pored obilježja Islamske države i Al Kaide, vlada Austrije je u zakon o zabrani simbola unijela obilježja još nekih organizacija, prije svega iz islamskih zemalja, čiji su ciljevi u suprotnosti s osnovnim vrijednostima Austrije i društvenog pluralizma, navedeno je u objašnjenju za izmjene zakona.

U izmjenama zakona, koje sljedećeg vikenda trebaju biti usvojene u parlamentu, nalaze se simboli Muslimanske braće, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog krila Hezbolaha, ali i ustaška obilježja, javlja Al Jazeera.

Zabranom ustaških simbola Austrija želi prije svega djelovati protiv veličanja fašizma koje se redovno odvija na komemoraciji u Bleiburgu, gdje se svake godine okupljaju desničarski ekstremisti koji su do sada bez kazni koristili simbole 'krvave prošlosti Nezavisne države Hrvatske'.

Zakon predviđa da se simboli s popisa, a dodaje se da se zabranjuju i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i uopće grupacija koje je EU ocijenio kao terorističke, ne smiju pokazivati, nositi ili širiti.

Treba stupiti na snagu 1. ožujka sljedeće godine, a kazna za nepoštivanje bit će do 10.000 eura, što je daleko više nego za širenje i korištenje nacističkih simbola, za što je najviša kazna 4000 eura.

  • +12
Komemoracija na Bleiburgu Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević