seksualni napadi

Australski sud razmatra žalbu kardinala Georgea Pella

11.03.2020 u 09:23

Bionic
Reading

Australski najviši sud počeo je saslušanje u slučaju bivšeg vatikanskog čuvara riznice Georgea Pella, što je posljednja mogućnost da se izmijeni njegova presuda za seksualni napad na dva dječaka u zboru 1990-ih kad je bio nadbiskup u Melbourneu

Kardinal Pell počeo je služiti šestogodišnju kaznu zatvora prije godinu dana, a postao je najviše rangirani katolički svećenik u svijetu koji je osuđen na temelju tužbe za seksualno zlostavljanje djece.

S obzirom na protokole pravosudnog sustava, za vrijeme dvodnevna saslušanja ispred sedam sudaca australskoga visokog suda neće se pojaviti osobno niti preko videoveze.

Porota je Pella osudila u prosincu 2018. na temelju optužbe za seksualni čin s djetetom mlađim od 16 godina i na temelju četiri optužbe za neprimjereni čin s djetetom mlađim od 16 godina. Osuđen je u ožujku 2019.

Visokom sudu u Melbourneu uložio je žalbu nakon presude nižeg žalbenog suda u Victoriji prošlog kolovoza koji je presudu donio većinom 2-1.

Visoki sud mogao bi slučaj odbaciti, osloboditi Pella, odbiti njegovu žalbu ili slučaj poslati natrag žalbenom sudu u Viktoriji.

Odluči li sud protiv odbacivanja žalbe te posluša cijeli slučaj, presuda bi vjerojatno mogla biti donesena za nekoliko mjeseci.

Saslušanje je počelo u srijedu ujutro iznošenjem dokaza Pellova braniteljskog tima.

Pellov odvjetnik Bret Walker rekao je sudu da je ključni čimbenik koji Pellove navodne napade čine nevjerojatnim jest to da su se odvijali nakon nedjeljne mise u prostoru katedrale sv. Patricka u Melbourneu koji je ispunjen ljudima, a ne u tajnim ili privatnim odajama.