BOŽANSKA AFERA

Australija ukida datiranje prije i poslije Krista

02.09.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Upravo suprotno hrvatskom trendu iz devedesetih, omanji školsko-kristološki skandal potresa zemlju klokana čije je nacionalno tijelo za obrazovanje odlučilo izbaciti termine 'prije Krista' i 'poslije Krista' iz udžbenika. Razlog – kršćanska referencija ne odgovara općeprihvaćenom standardu iskazivanja datuma. Crkva je izvan sebe i optužuje autore prijedloga da su novi izrazi 'prije i poslije naše ere' neistiniti i bez značenja

Australski školarci više se neće spominjati Isusa Krista u mjeri u kojoj im je to nalagao školski program. Nacionalno vijeće za školski curriculum odlučilo je promijeniti način na koji se imenuju godine, pa će tako izraze 'prije i poslije Krista' zamijeniti tri sekularne inačice: prije naše ere, poslije naše ere i prije sadašnjosti. Ova potonja će se upotrebljavati za daleku povijest i ponajprije u arheologiji, premda nije precizirano kada to počinje 'sadašnjost'.

Kršćani su zgranuti baš i nadbiskup Sydneyja koji se buni protiv pokušaja da se Krist izbriše iz ljudske povijesti. 'Apsurdno je iz razloga što Kristov dolazak i dalje predstavlja središnju točku datiranja, dok je fraza 'naša era' besmislena i netočna', rekao je nadbiskup Peter Jensen za The Daily Telegraph. 'To je identično nazivanju Božića praznikom', zaključuje.

Očito, dva su razloga za navedeni paradoks. S jedne strane, referencija na Krista u znanstvenom ili školskom diskursu ne odgovara religijskoj neutralnosti koju te domene zahtijevaju. Opet, upravo je Kristovo rođenje uzrok distinkcije stare i nove ere bez obzira na davnu pogrešku u izračunu. Naime, Isus iz Nazareta rodio se vjerojatno šest ili sedam godina prije nulte godine, što bi u dojučerašnjem rječniku australskih škola glasilo - Isus se rodio sedme godine prije Krista.

Kritiku na novi prijedlog lupili su i iz opozicije. Njihov glasnogovornik za sektor obrazovanja izjavljuje da je današnja Australija ono što je upravo zahvaljujući judeokršćanskim temeljima koje im je namrijela zapadna civilizacija. 'Podilaženje političkoj korektnosti u nacionalnom školskom programu predstavlja elementarni propust jer pokušava zanijekati ono što jesmo kao narod', kaže.

Izgon Krista iz školskih udžbenika trebao se dogoditi 2010. poslije Krista, tj. prošle godine, no inicijativa je odgođena.