borba s KORONAVIRUSom

Australija se predbilježila za cjepivo s Oxforda; cijepljenje će biti i besplatno i - obavezno

19.08.2020 u 08:48

Bionic
Reading

Australija je osigurala pristup obećavajućem cjepivu za koronavirus koje će biti besplatno svim građanima

Australski dužnosnici potvrdili su da su osigurali pristup cjepivu kojeg razvijaju AstraZeneca i Oxford. Ako se klinički testovi pokažu uspješnima, dogovor sa AstraZenecom osigurao bi 'rani pristup svakom Australcu', rekao je premijer Scott Morrison, prenosi BBC.

Također je naglasio da će cijepljenje skoro sigurno biti obavezno. U Australiji je, podsjetimo, zabilježeno 450 smrtnih slučajeva i to većinom na području Victorije. Victoria je trenutno pod strogom karantenom sa preko 7000 aktivnih slučajeva te bilježi polagani pad broja zaraženih zabilježen od prošlog tjedna.

  • +5
Melbourne Australija Viktorija koronavirus Izvor: EPA / Autor: JAMES ROSS

Cijepivo Oxford/AstraZeneca jedan je od pet kandidata koji bi mogli doseći napredni stadij kliničkih testova, dok vlade diljem svijeta pokušavaju osigurati dovoljno doza za svoje građane.

'Ako cjepivo bude uspješno, počet ćemo ga proizvoditi i dostavljati lokalno te osigurati dovoljno doza za svih 25 milijuna Australaca' rekao je Morrison. Što se same cijene tiče, vrijednost operacije osiguravanja cjepiva svima u Australiji još nije poznata. Zna se da je zemlja potpisala ugovor vrijedan 18 milijuna dolara sa Becton Dickensonom, američkom farmaceutskom kompanijom koja bi im trebala dostaviti sto milijuna igli i injekcija.

Ako sve krene po planu, Morrison kaže da očekuje da će cjepivo biti dostupno od početka iduće godine. Proizvodnja istog trajat će još nekoliko mjeseci, a cijepljenje će biti obavezno.