neprihvatljiv rizik

Australija produljuje zabranu putovanja za tri mjeseca

04.09.2020 u 08:41

Bionic
Reading

Australija je objavila da će produljiti zabranu putovanja za još barem tri mjeseca kako bi zaštitila zemlju od širenja koronavirusa

Ograničenja za posjetitelje iz cijelog svijeta uvedena su u ožujku, a Australcima i onima sa stalnim boravkom također je zabranjeno napuštanje zemlje osim ako im se ne odobri izuzeće.

Prema savjetu australskog tijela za zaštitu zdravlja AHPPC, ministar zdravstva Greg Hunt izjavio je u četvrtak kasno navečer da će ta zabrana biti produljena barem do 17. prosinca.

“AHPPC navodi dasituacija s covidom-19 i dalje predstavlja neprihvatljiv rizik za javno zdravlje", rekao je Hunt. "Produljenje izvanrednog razdoblja je prikladan odgovor na taj rizik."

Oporbeni zastupnici ošto su se obrušili na tu odluku i priopćili da vlada zanemaruje pitanje 23.000 Australaca koji su ostali u inozemstvu. Glasnogovornica laburista za unutarnje poslove Kristina Keneally optužila je u petak premijera da je "ostavio ljude".

Vlada je u srpnju postavila ograničenje od 4000 tjednih dolazaka u zemlju i države su počele naplaćivati ljudima obavezan boravak u dvotjednoj karanteni u hotelu.

Na sjednici u petak vlada će odlučivati hoće li ublažiti ograničenje dolazaka.

Po podacima objavljenim u petak, u Australiji je od posljedica covida-19 umrlo 737 ljudi. Zadnji broj slučajeva zaraženih koji je iznilo ministarstvo zdravstva bio je 26.049.