UGARKOVIĆ IZ SYDNEYJA

Australac koji je igrao protiv PSG-a i Ville, a sada s Osijekom ide po naslov

15.03.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Paralelno sa seniorskim, svoje natjecanje u MAXtv Prvoj ligi imaju i kadeti i juniori. Naslove su prošle sezone, u boje konkurencije, odnijeli igrači splitskog Hajduka, dok su tri prije te protekle u dominaciji dinamovaca. Znali su se među pobjednike ugurati i Varteks, Zagreb, Osijek pa i Rijeka. Ove sezone kod kadeta dominira Dinamo (čak 20 bodova više od drugoplasiranog Osijeka), ali u juniorskoj konkurenciji najviše pokazuje Osijek

Juniorska momčad iz grada na Dravi, koju vodi Ivica Kulešević, vodeća je ispred Dinama, Hajduka, Lokomotive... Osijek je ove sezone već dva puta pobijedio Hajduk, te je u Maksimiru 'modrima' utrpao tri gola, a mogao je još barem četiri, pet. Bodovna prednost Osijeka pred prvim pratiteljem sada iznosi tek jedan bod, s time što je mogla i trebala biti veća da u posljednjem kolu, Osijek kao domaćin nije kiksao protiv zaprešićkog Intera.

'Da, igrali smo vrlo dobro, vodili smo 3:1 i ne znam zašto, jednostavno smo stali i dopustili suparnicima da nam u završnici zabiju dva gola i uzmu dva važna boda', rekao je za tportal.hr 18,5 godišnji Australac Steven Ugarković (rođen u Sydneyju 19. kolovoza 1994. godine), koji je član momčadi Ivice Kuleševića od ljeta 2012. godine. Ustvari, Steven je u Osijek došao još 2011. godine, no čekao je 'papire' šest mjeseci te se privikavao na život u Hrvatskoj.

'U Hrvatskoj sam doživio svoj prvi snijeg. I to mi je bilo super jer u Sydneyju ga nikad nije bilo. Inače, prvi sam put u Hrvatskoj bio kada sam imao 13 godina. Istina, samo tjedan dana, boravio sam u Splitu i trenirao s Hajdukom. Prije toga sam s vršnjacima bio na turniru po Europi, točnije Francuskoj, kao član, recimo to reprezentacije grada Sydneyja i igrali smo protiv PSG-a i Aston Ville. Onda sam ostao u Splitu, ali nisam se duže zadržavao već sam se vratio u Australiju'.

Što se igračke karijere tiče, osim u Hajduku, Steven je bio i u zagrebačkom Dinamu.

'Jesam, bilo je to u ljeto 2011. godine. Prije toga sam boravio u Dinamovom kampu u Australiji, kojeg organizira Damir Posavac. Tamo sam zadovoljio i poslali su me u Zagreb. Trenirao sam s 'modrima', ali kako nisam, zbog godina, mogao potpisati ugovor, nakon tri tjedna sam se vratio kući. Tada me je kontaktirao trener Davor Bajsić i iste godine sam ponovno krenuo na put, točnije u Osijek'.

Stevenovi su roditelju Hrvati, tata John rođen je u Slunju, a 1969. godine životne su ga prilike natjerale u Australiju. Baš kao i majku Kristinu, čiji su roditelji otišli iz Osijeka i život uredili 'Down Under'.

'Svi su moji sada u Australiji. Doduše, u Đakovu imam rođaka, s kojim se viđam kad god ima slobodnog vremena. A sada mi je u posjet došao i tata, koji će sa mnom biti nekih mjesec dana', objasnio je zadnji vezni Kuleševićeve momčadi.

'Obožavam gledati Bastiana Schweinsteigera iz Bayerna ali i Busquetsa iz Barcelone. Nepotrebno je reći da sam oduševljen Modrićem, no on je više okrenut suparničkom golu, a ja svojem pa su nam i zadaće drugačije', dodao je Ugarković i potkrijepio podatkom da za momčad Osijeka, u službenoj utakmici, još nije zabio prvijenac.

'Zabio sam u prijateljskim utakmicama, čekam pogodak u službenoj, ali imam osjećaj da će doći jer u dobroj sam formi'.

S takvim optimizmom, jer zbilja je veliki rizik otići kao tinejdžer na drugi kraj svijeta i dokazivati se, Steven se nada da će i sljedećih sezona nositi bijeli dres Osijeka.

'Bio sam u Dinamu, ali eto tamo se nisam dugo zadržao. Došao sam u Slavoniju, otkud su mi i korijeni, i mogu reći da sam izuzetno sretan. Svi mi pomažu, od suigrača do ljudi iz kluba. Dakle, i oni su zaslužni za moje dobro raspoloženje, a samim time i za reprezentativni poziv. Naime, u travnju ću na dva tjedna na pripreme australske U-20 reprezentacije. To mi je prvi poziv i jako sam sretan. Potom slijedi povratak u Osijek, borba za naslov u prvenstvu ali i Kupu, te nadam se produženje ugovora s Osijekom'.

Znači, dječački se snovi - igranje u Europi - ostvaruju.

'To mi je bila želja, iako sam razmišljao i korak dalje, pa istina na daljinu, polažem ispite za građevinskog inženjera. Naravno, htio bi ostati u nogometu a onda možda jednog dana i oprobati se u Engleskoj', zaključio je Steven Ugarković, koji je u mlađim kategorijama bio član Sydney Uniteda, danas australskog drugoligaša, koji je nama poznatiji kao Croatia Sydney.