trinaest pješaka i šest konjanika

Atrakcija u centru Zagreba: Na Uskrsni ponedjeljak smjena straže Kravat pukovnije

15.04.2022 u 12:36

Bionic
Reading

Tradicionalno, dvanaestu godinu zaredom, na Uskrsni ponedjeljak u centru Zagreba održat će se svečana Smjena straže Kravat pukovnije predvođena zapovjednikom Željkom Matejčićem

Matejčić je u petak priopćenjem najavio da će u svečanoj Smjeni straže sudjelovati trinaest pješaka i šest konjanika, a građani i posjetitelji s pripadnicima Kravat pukovnije moći će se sresti već od 11 sati.

  • +35
Kravat pukovnija Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic

Tada pješački postroj kreće na smjenu straže iz sjedišta u Etnografskom muzeju, dok će konjanici prema centru grada krenuti sa Dubravkinog puta. 

Primopredaja stijega održat će se oko 11.15 sati provesti u Dežmanovom prolazu, nakon čega svečana postrojba kreće Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića. Svečana ceremonija "Pregled stroja i oružja" na glavnom zagrebačkom trgu počinje oko 11.25 sati.

Ophodnja gradom, postavljanje i preuzimanje stražara završiti će oko 13.15 sati tradicionalnom zahvalnom molitvom ispred Zagrebačke katedrale, koja će biti posvećena preminulom povjesničaru umjetnosti, prijatelju Kravat pukovnije i članu Academiae cravaticae Nikoli Albanežeu.

Smjena straže Kravat pukovnije održava se pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba.