TABLOIDI KAO KERBERI VLASTI

Atmosfera straha u režiji Vučićevih spin-doktora amatera

05.12.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon što je Dragan J. Vučićević, vlasnik i glavni urednik u Srbiji rado čitanog tabloida Informer, optužio najviše državne dužnosnike i pojedine medije da u sprezi s mafijom pripremaju državni udar i svrgavanje s vlasti srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, tamošnja javnost zgrožena je naslijeđem iz doba Slobodana Miloševića i histeričnom atmosferom ‘dugih cijevi’ u doba kada na beogradskim ulicama nema prosvjeda ni ‘događanja naroda’. Politički analitičari ukazuju na to da je situacija u Srbiji u potpunosti histerična jer se putem raznih manje ili više dosjetljivih spinova pokušava iznaći još jedan razlog za obračun s političkim protivnicima i kontrolu medija

Podsjetimo, urednik tabloida Vučićević je gostujući u jutarnjem program TV Pink, u emisiji dramatičnog naslova ‘Rušenje Vučića-posljednji čin’, u polusatnom monologu zgrozio javnost iznijevši tvrdnje da se protiv Vučića sprema organizirana zavjera u režiji njegovih najbližih suradnika. U tu zavjeru su, prema Vučićeviću, uključene potpredsjednice Vlade Srbije Zorana Mihajlović i Kori Udovički, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, Socijalistička partija, policija, mafija te pojedini političari iz Vučićeve Srpske narodne stranke

Poligraf i duge cijevi

Urednik Informera je u televizijskom studiju iznio detaljan plan državnog udara koji bi započeo štrajkom policajaca ispred Predsjedništva Srbije koji bi podržao Nikolić. Kao jednog od glavnih zavjerenika Vučićević je označio Zoranu Mihajlović, za koju tvrdi da premijeru ‘radi o glavi’ i da je ‘dio hobotnice koja se obavila oko Vučića’, dok taj državni udar podržavaju televizija N1 i dnevni list Kurir. U jutarnjem televizijskom nastupu koji je šokirao tek probuđenu Srbiju, Vučićević je čak sebi dopustio da od premijera zatraži smjenu ministara, pozvavši ga da ne otputuje u službeni posjet Kini i navodeći da ima pouzdane informacije da će se za vrijeme puta dogoditi državni udar i izbiti potpuni kaos.

Mnogi šokirani građani, kažu, pomislili su da je riječ o slučaju za psihijatre, no tek je nakon Vučićevićeva nastupa na televiziji započelo pravo ludilo, odnosno političko-tabloidna lavina međusobnih optužbi i pokušaji da se otkriju zavjerenici. Srbijanski premijer otišao je na policiju kako bi se podvrgnuo poligrafu, s obzirom na to da je list Kurir objavio kako je premijer s još nekoliko osoba sudjelovao u pritiscima, ucjenama i iznudi protupravnog iskaza bivšeg direktora tog dnevnika.

Naime, Kurir je na naslovnici objavio da je Vučić prije dvadesetak dana tražio od bivšeg direktora Kurira Aleksandra Kornica da lažno svjedoči i optuži vlasnika Kurira Aleksandra Rodića. Time je samo dodatno doliveno ulje na vatru budući da već tjednima traje medijski rat između Kurira s jedne te Pinka i Informera, bliskog Vučiću, s druge strane. Vučić je, prema slavodobitnim navodima srbijanskog ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, prošao poligraf, a rezultate poligrafskog ispitivanja ministar je objavio na izvanrednoj novinskoj konferenciji koju su popratili specijalci s dugim cijevima, čime je dočarana scenografija kakvu obično prati državni udar. Stefanović je, podržavši teoriju zavjere, priopćio i da je u sklopu opsežne policijske akcije uhićen bivši specijalac koji je uhodio Vučića.

Politički analitičar Žarko Puhovski, upućen u srbijansku političku scenu, kazao je za tportal kako trenutna situacija u Srbiji uvelike podsjeća na razdoblje vladavine Slobodana Miloševića tijekom koje je ‘balkanski krvnik’ uvijek nalazio izgovore za obračun s političkim neistomišljenicima i potpunu kontrolu medija i to u vrijeme kada je tamošnja oporba bila utonula u inertnost i gotovo na izdisaju. Vučić ima apsolutnu lojalnost policije i vojske, što je, tvrdi Puhovski, nespojivo s tipičnim ozračjem državnog udara.
 
Događaji bez presedana

‘Događaji u Srbiji su bez presedana, budući da se takva borba za kontrolu medija ne viđa baš često u državama koje tvrde kako počivaju, barem u načelnim tvrdnjama, na demokratskim načelima. Vučić je takvim ponašanjem, nametanjem atmosfere straha i teatralnim odlaskom na poligraf prešao sve granice i bilo je očekivano da će pokrenuti lavinu reakcija’, smatra Puhovski dodajući da srbijanski premijer, narodskim jezikom rečeno, ‘lupa i kada treba i kada ne treba’.

‘Ovim posljednjim lupanjem i pozivima na linč, čini se da je prešao sve granice i dosadio Srbiji, pa je očekivano da će mu se potezi obiti u glavu i pokrenuti lavinu reakcija’, misli analitičar koji je događaje u Srbiji etiketirao kao organizirani cirkus iz kojeg nitko, osim spin doktora bliskih vlastima, ne zna što će se na koncu dogoditi.

‘Očito se podiže razina histerije i panike, tek toliko da se nitko ne opusti, jer u protivnom Vučić gubi kontrolu nad medijima, a samim time upitni su i temelji Vučićeve vlasti’, kaže Puhovski kojeg scenarij dugih cijevi uvelike podsjeća na Srbiju devedesetih, ali i, kako kaže, na nešto manje dramatične nedavne događaje u Zagrebu tijekom posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena. Puhovski je taj posjet ‘trećerazrednog državnika’ popraćen kordonima specijalaca i snajperista po krovovima duž čitave trase od aerodroma do hotela, ocijenio kao ‘nepotrebno podizanje atmosfere straha'. ‘Doduše, dolazak Bidena koji je popraćen neviđenim mjerama osiguranja, u ozračju nedavnih terorističkih napada u Parizu donekle je shvatljiv, no čitava ta atmosfera dugih cijevi na ulicama je nepotrebna jer se građani ionako ne osjećaju ugodno’ zaključuje Puhovski.

Vladavina najgorih

Srbijanski politički analitičar Jovo Bakić u razgovoru za Radio Slobodna Europa, događaje u Srbiji pokušao je pojasniti mentalnim sklopom najmoćnijeg čovjeka u Srbiji. Prema Bakiću, iza Vučićevog ponašanja stoji ‘labilna psihička konstitucija’, s obzirom na to da ne postoji objektivni razlog za takvo ponašanje premijera.

‘Potpuno je jasno da u stalnoj proizvodnji izvanrednog stanja, normalnog političkog života u Srbiji nema i ne može biti, osobito u situaciji kada su institucije apsolutno razorene i ovisne o volji i trenutnom raspoloženju najmoćnijeg čovjeka u zemlji. Ono što naročito brine u tom kontekstu jest činjenica da se on tako ponaša u trenutku kada je vjerojatno najmoćniji. Onda se postavlja pitanje što se može očekivati u onim trenucima kada njegova moć počne slabiti’, ocijenio je Bakić.

Vesna Pešić, sociologinja i bivša zastupnica Liberalno-demokratske partije u Skupštini Srbije, ovog tjedna je na tribini u Novom Sadu ocijenila kako vlast u Srbiji uništava institucije i promovira nasilje kao metodu političke borbe. ‘U Srbiji raste nasilje, u svakoj mjesnoj zajednici pojavljuju se neki crni džipovi, noževi, ljudima se prijeti. Vlast neće ukinuti izbore, ali kako će izgledati na kraju ti izbori? Profašističke falange idu po mjesnim zajednicama i to signalizira opasnost da može doći do krvoprolića. I to ne bi bilo čudno, s obzirom na to da je riječ o bivšim radikalima. Ovo je vladavina najgorih’, izjavila je Pešić, ocijenivši da postoji želja da se potpuno uništi oporba i zavlada totalitarizam.

‘Danas imamo školski primer autokracije u Srbiji i izgleda kao de je u Srbiji u potpunosti ukinuta politika pa se sve svelo na to što će proći kroz glavu Vučiću koji ne podnosi nikakvu kontru, oporbu, kritiku, nikakve glasove protiv. On hoće vladati u društvu u kojem vlada apsolutna tišina, bez obzira na to što on radio’, zaključila je Pešić u razgovoru za Radio Slobodna Europa.

406976 ,406586 ,402717 ,401760