OSNIVAČ WIKILEAKSA

Assange poslao poruku na četvrtu godišnjicu zatočeništva

20.06.2016 u 13:08

Bionic
Reading

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange obratio se jučer navečer putem videolinka iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu na četvrtu godišnjicu svojeg zatočenja poručivši istomišljenicima i svim zviždačima kako je njegova najveća tekovina to što se ljudi danas sve više odupiru strahu

U vidno dirnutom obraćanju Assange se, naime, obratio putem videolinka koji je uživo praćen u osam svjetskih metropola te je kazao kako je 'nevjerojatno vidjeti ovoliku podršku ljudima koji se bore za jedno shvaćanje svijeta'.


Assange je u obraćanju naglasio kako je zatočen u ekvadorskom veleposlanstvu zbog optužbi koje su pobili i Ujedinjeni narodi, dodajući kako Velika Britanija i Švedska, države koje su ga optužile za nekoliko kaznenih djela, među kojima je i za silovanje, i nadalje odbijaju priznati odluku UN-a.
 
Osnivač WikiLeaksa, globalne knjižnice s nekoliko milijuna dokumenata koji razotkrivaju mehanizme po kojima određene vlade provode svoje vanjskopolitičke ciljeve, kazao je kako mu optužbe iznesene na njegov račun daju 'nadljudsku snagu u shvaćanju prave prirode prijateljstva'. Pritom nije propustio spomenuti zviždače zahvaljujući kojima su u javnost procurile strogo povjerljive informacije o globalnom nadzoru i mehanizmu tajnih operacija koje provodi američka vlada.

Pritom je spomenuo Chelseu Manning koja je u Sjedinjenim Državama osuđena na 35 godina zatvora pod optužbom da mu je pomagala pri objavljivanju tajnih podataka. Također, Assange se prisjetio i Edwarda Snowdena koji je dobio azil u Rusiji zbog razotkrivanja globalnog nadzora koji provodi američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), kao i mnogih drugih koji su optuženi ili osuđeni na zatvorske kazne jer su pomagali WikiLeaksu.

Govoreći o samoj zbirci dokumenata, Assange je kazao kako je ona 'izgrađena ljubavlju istinoljubivih ljudi'.

'To je knjižnica koju žele uništiti, ali unatoč tome, ona i dalje raste. Bez pomoći vlade Ekvadora, male ali principijelne zemlje, nikada ne bih uspio u svojem naumu', zaključio je Assange koji je zahvalio svojim prijateljima koji ga podržavaju, poput Vivienne Westwood, Srećka Horvata, Slavoljuba Žižeka te Briana Enoa.

U ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu okupljenima se obratio i ekvadorski ministar vanjskih poslova Guillame Long koji je podsjetio kako se Assange prije četiri godine obratio vladi njegove zemlje tražeći azil smatrajući kako mu je život u opasnosti. Pritom je dodao kako Ekvador nikada nije zažalio zbog svojeg poteza.

'Mi smo zemlja posvećena zaštiti ljudskih prava. Assange i njegovi suradnici doprinijeli su otkrivanju kršenja ljudskih prava i pokretanju globalne debate o tim pitanjima', zaključio je Long.

418815,418539,422974,415025