UMJESTO E-MAILA

Assange novinarima savjetuje korištenje pošte

24.10.2015 u 17:08

Bionic
Reading

Osnivač Wikileaksa, Julian Assange je u interviewu za belgijski list Le soir novinarima preporučio da umjesto e-mailova češće koriste tradicionalne poštanske usluge kako bi izbjegli potencijalno špijuniranje tajnih službi.

'Moja preporuka svima koji nemaju desetgodišnje iskustvo kriptografskih vještina - vratite se starim metodama i koristite tradicionalne poštanske usluge', savjetovao je Assange novinarima u Le Soiru.

Ovaj Australac tvrdi da 'tajne službe novinare tretiraju poput špijuna. Protiv novinara koriste jednake metode kao i protiv špijuna, zbog čega bi oni trebali naučiti kontrašpijunske metode da bi zaštitili svoje izvore'.

Assange, koji će u ponedjeljak putem video konferencije u Theatre national u Bruxellesu sudjelovati u raspravi na temu 'Politička transparentnost i zaštita privatnog života', novinarima savjetuje i 'da se s izvorima informacija sastaju na konferencijama ili na mjestima s kojih oni koji špijuniraju izvan konferencijske zgrade ne mogu vidjeti da s njima ondje razgovarate'. 'Obećali smo da ćemo u ponedjeljak otkriti niz dokumenata. Na njih čekaju brojni aktivisti, odvjetnici i borci za ljudska prava, ali i osobe koje su bile podvrgnute mučenjima', rekao je.