NEOZBILJNA PONUDA

Assad ponudio izbore dok tenkovi pucaju po prosvjednicima

15.02.2012 u 21:14

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al Asad ponudio je u srijedu održavanje višestranačkih izbora u roku četiri mjeseca, dok njegove snage nastavljaju napadati dijelove gradova pod kontrolom pobunjenika koji Asada nastoje svrgnuti s vlasti, a SAD njegovu ponudu ocijenjuju "smiješnom".

Izložen međunarodnom pritisku da prekine krvavi obračun s pobunjenicima koji je, po procjenama UN-a, dosad odnio više od 6.000 života, Assad je predložio da se u iduća dva tjedna održi referendum o novome ustavu koji bi trebao dovesti do održavanja izbora u roku 90 dana.

Oporbeni vođe odbacili su ponudu, a Sjedinjene Države nazvale su je "smiješnom".

"Ona ismijava sirijsku revoluciju", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney

"Nakon obećanja reformi obično su uslijedile još žešće britalnosti i ovaj ih režim nikada nije ispunio od početka mirnih demonstracija u Siriji", dodao je glasnogovornik. "Dani Assadova režima su odbrojani", naglasio je Carney.

Istovremeno, sirijska vojska pokrenula je novu ofenzivu u gradu Hami pucajući na stambena naselja iz protuzrakoplovnih topova s oklopnih transportera, prenose oporbeni aktivisti.

Topništvom su gađani i dijelovi grada Homsa, 13. dan za redom. Pješaštvo je uz potporu oklopnih vozila ušlo u četvrt Barzeh u Damasku pretražujući kuće i uhićujući građane, tvrde očevici.

Međunarodna nastojanja za zaustavljanje krvoprolića nastavljaju se, ali sporo. Francuska je objavila da o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a pregovara s Rusijom, najvećim dobavljačem oružja za Siriju, i da želi otvoriti humanitarne koridore za pomoć civilima.

"Ideju o humanitarnim koridorima koji bi nevladinim organizacijama omogućili pristup zonama gdje traju skandalozni masakri trebalo bi raspraviti Vijeće sigurnosti", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe