PREGLED LJETNIH RADOVA U ZAGREBU

Asfaltiranje Savske, rekonstrukcija Petrinjske, širenje Slavonske...

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 27.07.2011 07:38
  • Objavljeno 26.07.2011 u 07:00
Ljetni-radovi.jpg600-2

Ljetni-radovi.jpg600-2

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

U radove na cestama uložit će se stotinjak milijuna kuna. Rekonstrukcija dijela Petrinjske stoji osam, a dodavanje još jedne trake na sjevernom kolniku Slavonske od Ulice Hrvatske bratske zajednice do Savske sedam milijuna kuna. To su ujedno i najveći radovi ovoga ljeta

Bageri, kamioni i sva ostala teška i laka mehanizacija na cestama, radnici pod kacigama, prašina u zraku uobičajena su slika Zagreba u ljetnim mjesecima. Iako u puno manjem obujmu nego prethodnih godina, radovi će i ovoga srpnja i kolovoza biti u punom jeku.

ZET u Novom Zagrebu

Izuzev radova u novozagrebačkim naseljima ukojima je tramvajski promet već mjesec dana u prekidu i onih koji bi trebali uslijediti naremetinečkom rotoru, a sve bi trebalo završiti do 8. kolovoza, u ZET-u ne planiraju obavljati druge radove zbogkojih bi tramvajski promet bio obustavljen. 'Vrlo je izvjesno, ali za tojoš nema konačne potvrde, da ćemo tijekom kolovoza pristupitirekonstrukciji tračnica u Praškoj i na okretištu kod Žitnjaka. No, u obaslučaja radovi bi se obavljali pod prometom', kazao je glasnogovornikZET-a Tomislav Jurić.

Dok će se na nekim ulicama samo presvući asfalt, druge će pak doživjeti temeljitu rekonstrukciju, a nekima će se dodati i nove trake. Ukupna vrijednost radova koji će se obaviti je, prema riječima pročelnika Gradskog ureda za izgradnju Davora Jelavića, oko sto milijuna kuna.

'U usporedbi s prijašnjim godinama, riječ je o daleko manjem obujmu radova. Najznačajniji i najskuplji zahvati obavit će se na rekonstrukciji Petrinjske ulice od Hatzove do Branimirove. Tamo se mijenjaju kompletne instalacije od kojih su neke stare i šezdeset godina. Vrijednost tih radova je osam milijuna kuna.

Drugi najveći zahvat je proširenje Slavonske avenije od Ulice Hrvatske bratske zajednice do Savske. Rekonstruira se sjeverni kolnik, napravit će se posebna traka za ulazak u Vrbik, a za to je predviđeno sedam milijuna kuna. Rekonstrukcija u Petrinjskoj trebala bi biti gotova do 20. kolovoza, a širenje Slavonske 1. rujna.

'Ne očekujem nikakvo kašnjenje i vjerujem da će sve biti gotovo s krajem sezone godišnjih odmora', kazao je Jelavić i dodao da su ovogodišnji najveći radovi u odnosu na one od prije pet-šest godina zapravo srednja kategorija.

Dok se pročelnikov ured bavi sjevernim kolnikom, Zagrebačke ceste rješavaju južni dio Slavonske od nadvožnjaka iznad Ulice grada Gospića do Ulice Sv. Ivana u Ivanjoj Reci (skretanje za Metro). Cestari tamo rade na glodanju asfalta, podizanju instalacija i asfaltiranju. Radovi na ovoj dionici trebali bi biti gotovi ovoga tjedna.

Bruno Konjevic / CROPIX

Bruno Konjevic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Uz navedeno, Zagrebačke ceste rade i u Ulici Sveti Duh od križanja s Dunjevcom, što bi trebalo biti završeno do kraja srpnja. U vikendu kada bi na more mogli pobjeći na more oni koji još nisu jer Dan domovinske zahvalnosti (5. kolovoza) pada u petak, krenut će radovi u Savskoj ulici na potezu od Vukovarske do Slavonske.

'Postavit će se novi asfalt. Hoće li se cesta u potpunosti zatvoriti ili će se voziti naizmjence, još ćemo vidjeti. Tramvajski promet trebao bi u to vrijeme teći neometano', kazao je Vlado Suša iz Zagrebačkih cesta.

Za kolovoz su zacrtani i radovi na dvije dionice na istočnom kolniku u Aveniji Gojka Šuška, kao i na zapadnom kolniku Heinezlove od Ulice Podaupskog do nebodera Chromos. U vrijeme izvođenja radova bit će zatvorene dvije desne prometne trake. Iako u ZG cestama predviđaju da će svi radovi biti završeni dok se Zagrepčani vrate s odmora, napominju da nikad nije isključeno da se oduže zbog nepredviđenih situacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi