BESPOSADNI KOMODO

ASDA: Predstavljen hrvatski robotni sustav za ekstremne kemijske, biološke, radiološke i nuklearne uvjete

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2021 15:51
  • Objavljeno 02.10.2021 u 15:51
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Inovativni besposadni robotni sustav Komodo, koji funkcionira na daljinski upravljač i može djelovati u ekstremnim kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim uvjetima, premijerno je predstavljen u Splitu na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji - ASDA 2021.

"Robotni sustav Komodo je proizvod hrvatske pameti i mi smo već sada spremni za njegovu serijsku proizvodnju 60-ak primjerka godišnje," rekao je Hini menadžer poslovnog razvoja Gordan Pešić u tvrtki DOK-ING koja je proizvela taj inovativni robotni sustav koji je privukao pozornost domaćih i inozemnih vojnih stručnjaka na ASDA 21, održanoj od 29. rujna do 1. listopada u Spaladium areni.

Po Pešićevim riječima, robotni sustav Komodo osposobljen je za pomaganje u različitim prirodnim i tehničkim katastrofama i ugrozama, uključujući i terorističke ugroze tako što može uklanjati sve zapreke koje ometaju intervenciju spasilaca.

"Robotni sustav Komodo može uklanjati i neeksplodirane eksplozivne naprave i tako sprječavati pogibeljne okolnosti", kazao je Pešić dodavši kako je Komodo dizajniran za rad u ekstremnim uvjetima opasnim za intervencijske timove.

  • +33
  • +30

U Spaladium areni otvorena je izložba vojne industrije ASDA 2021.

Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Objasnio je kako taj robotski sustav može robotom- rukom obavljati dekontaminaciju objekta, a dekontaminacijskim tušem i dekontaminaciju osoblja.

"Ovaj proizvod robotnog sustava odabran je za partnera u inicijativi Europske obrambene agencije - EDA pod nazivom Stalna strukturna suradnja - PESCO," kazao je Pešić.

Rekao je kako je proizvodnja tog jedinstvenog, besposadnog, robotnog sustava na daljinski upravljač stajala oko 18 milijuna kuna, a sufinancirana je Europskim strukturnim i investicijskim fondom (ESIF).

Pešić je istaknuo kako tvrtka DOK-ING surađuje s Ministarstvom obrane RH te će se suradnja nastaviti i u sklopu angažmana za povlačenje novčanih sredstava iz novoutemeljenog Europskog fonda za obranu.

DOK-ING hrvatska je tvrtka za proizvodnju specijalnih vozila za razminiranje utemeljena je 1992. sa sjedištem u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!